Jho Low ialah penyangak No 1, kata peguam Najib


shadow

PEGUAM Najib Razak hari ini menggelar Low Taek Jho sebagai penyangak nombor satu selepas ahli perniagaan dalam pelarian itu menafikan sebarang salah laku dalam skandal 1Malaysia Development Berhad, dalam satu wawancara dengan The Straits Times yang disiarkan hari ini. 

Peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah berkata, ahli perniagaan dari Pulau Pinang itu merupakan “dalang utama” dalam skandal 1MDB. 

“Sekiranya beliau cuba kurangkan peranannya, maka beliau tak bercakap benar,” kata Shafee selepas pendengaran kes SRC International hari ini, yang mana anak guamnya berdepan tujuh pertuduhan.

“Semua orang di sekelilingnya, kecuali Goldman Sachs, rakannya telah melarikan diri,” kata Shafee.

“Beliau adalah pesalah nonbor satu. Beliau adalah penjenayah nombor satu.”

Dalam wawancara dengan Strait Times hari ini, Loww Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low menafikan menjadi dalang sebaliknya berkata beliau hanya “orang tengah yang hanya memperkenalkan.”

Menurutnya, dirinya dijadikan kambing hitam dalam skandal 1MDB dan tidak kembali ke Malaysia untuk dibicarakan kerana tidak percaya kerajaan boleh menjamin keselamatannya.

Mengenai perananya dalam skandal 1MDB – yang mana Najib berdepan 42 pertuduhan jenayah, termasuk 33 pertuduhan dalam tiga perbicaraan yang sedang berjalan – bekas perdana menteri tu berkata, beliau dikelirukan oleh Low dan pihak lain, termasuk pegawai bank, eksekutif 1MDB dan warga asing. 

Shafee berkata, kerajaan gagal dalam komitmennya untuk membawa Jho Low ke muka pengadilan.

“Enam bulan lalu KPN berjanji untuk bawa pulang Jho Low dalam tempoh dua minggu. Sehingga hari ini KPN masih belum buat pengumuman di mana Jho Low berada. Mengapa sukar untuk mereka tangkap Jho Low? Mengapa tidak umumkan di mana Jho Low dan namakan negara yang beliau berada?”

“Saya mahu tahu mengapa Malaysia tidak buat sebarang permohonan ekstradisi.”

Wartawan Tom Wright hari ini berkata, Low masih bersembunyi di China dan bukan Emiriah Arab Bersatu sebagaimana dicadangkan dalam wawancara ST. 

“Jho Low berikan wawancara yang tidak bermakna kepada Straits Times tanpa menjawab soalan berhubung pertuduhan terhadapnya oleh pihak berkuasa AS dan Malaysia. Dia masih dalam pelarian di China,” kata Wright melalui Twitter. 

China tidak ada perjanjian ekstradisi dengan Malaysia.

Tinggalkan komen anda