Jabatan Kesihatan nafi kes 2019 Novel Koronavirus


shadow

JABATAN Kesihatan Negeri Sembilan menafikan terdapat kes 2019 Novel Koronavirus direkodkan di Hospital Tuanku Ja’afar Seremban seperti mana yang tular dalam aplikasi WhatApps.

Perkara itu disahkan Timbalan Pengarah Dr Mohd Faid Rashid menerusi aplikasi WhatApps kepada Bernama di Seremban, hari ini.

“Setakat ini tiada kes (sedemikian direkodkan),” katanya ringkas ketika ditanya mengenai maklumat yang tersebar dalam aplikasi WhatApps, hari ini.

Maklumat berkenaan mendakwa kononnya terdapat pesakit pertama suspek Wuhan nCov direkodkan dan ditahan di wad hospital berkenaan, malam semalam.

Di Kuala Terengganu, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu menafikan terdapat pesakit yang dijangkiti penyakit 2019 Novel Koronavirus menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kuala Terengganu.

Pengarahnya Dr Nor Azimi Yunus berkata satu kenyataan dimuat naik dalam laman sosial Facebook Gabungan Anak Terengganu (Original) oleh individu menggunakan nama ‘Ali Dapicey’ kononnya lima individu yang baru kembali dari Wuhan telah dimasukkan ke HSNZ akibat jangkitan itu.

“Pihak jabatan menafikan sepenuhnya kenyataan itu. Sehingga 26 Januari, tiada sebarang kes yang disyaki mengalami jangkitan Koronavirus yang dimasukkan ke mana-mana hospital di Terengganu,” katanya dalam satu kenyataan.

Selain itu, tular juga di aplikasi WhatsApp kononnya bapa kepada seorang murid Sekolah Kebangsaan Paka di Dungun menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) di HSNZ kerana dijangkiti Koronavirus setelah pulang dari mengerjakan umrah.

Dr Nor Azimi berkata penyebaran maklumat tidak benar itu hanya akan mencetuskan kebimbangan rasa panik yang tidak berasas dalam kalangan masyarakat kerana tidak bersandarkan fakta yang tepat.

“Sehubungan itu, pihak kami meminta semua lapisan masyarakat supaya sentiasa berhati-hati dan tidak menularkan sebarang berita tidak sahih dan tidak benar yang boleh menimbulkan kegusaran dalam kalangan penduduk di Terengganu.

“Orang ramai juga dinasihat agar sentiasa mendapatkan maklumat tepat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia dan mengikuti perkembangan semasa melalui berita yang disebarkan media arus perdana berdasarkan sumber yang rasmi,” katanya.

DI Kuantan, Jabatan Kesihatan Pahang mengesahkan dakwaan kononnya berlaku kes 2019 Novel Koronavirus di Kuantan yang tular dalam laman sosial hari ini, adalah palsu.

Pengarahnya Dr Bahari Muda Awang Ngah berkata setakat ini, pihaknya tidak menerima laporan daripada hospital swasta atau merawat mereka yang disyaki menghidap penyakit itu di mana-mana daerah di Pahang.

“Kita berharap pengguna laman sosial lebih berhati-hati dan bertanggungjawab dalam memuatnaik perkara berkaitan penyakit ini supaya tidak menimbulkan kebimbangan dan mencetuskan suasana panik kepada masyarakat.

“Kami sudah meningkatkan pemantauan khususnya di kawasan tumpuan pelancong mengikut piawaian prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Kesihatan berhubung perkara ini,” katanya semasa dihubungi Bernama di Kuantan.

Seorang pengguna Twitter hari ini, menerusi ciapannya mendakwa kononnya terdapat kes pertama Koronavirus direkodkan di daerah ini, dengan mendakwa pesakit itu menerima rawatan di sebuah hospital swasta.

Tinggalkan komen anda