Influenza: Bekalan vaksin meningkat enam kali ganda – Dr Dzul


shadow

PETALING JAYA: Sejumlah 16,800 dos vaksin influenza telah dibawa masuk ke Malaysia dengan baki 82,000 dos akan memasuki pasaran secara berperingkat pada 20 dan 27 Januari ini.

Ia menjadikan hampir 100,000 dos vaksin akan berada di pasaran pada Januari, peningkatan sebanyak enam kali ganda daripada jumlah biasa sebelum ini. 

Selain itu, menurut Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, dijangkakan sejumlah 100,000 dos lagi akan dibawa masuk pada Februari.

“Dos yang telah ada di negara, 16,800 dos di Malaysia sekarang ini, manakala yang akan sampai 15,000 pada 20 Januari dan 67,000 seterusnya akan masuk pada 27 Januari.

“Ini menjadikan sejumlah hampir 100,000 dos akan sampai pada Januari sahaja.

“Kita akan pantau perkara ini (kes influenza) dalam dua hingga tiga minggu akan datang. Saya harap (keadaan) akan reda sedikit, di mana kita akan tangani dan pantau perkara ini dengan lebih dekat lagi,” katanya ketika ditemui media di sini, hari ini.

Mengulas dakwaan wujudnya kenaikan harga vaksin tersebut, Dr Dzulkefly amat berharap supaya tidak ada pihak yang mengambil kesempatan dengan menaikkan harga.

“Saya yakin atas tanggungjawab (penyedia perubatan) itu, mereka tahu bagaimana untuk meletakkan harga itu.

“Kita (KKM) tidak mengawal harga, tapi kita tidak mahu ada pihak yang ambil kesempatan,” ujarnya.

Dr Dzulkefly sebelum itu melancarkan Karnival Kesihatan 2020 anjuran Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) yang turut berlangsung serentak di semua 13 negeri seluruh negara.

Beliau pada masa sama turut meminta MMA serta persatuan perubatan yang lain untuk memberi peringatan dan nasihat kepada anggotanya supaya tidak menaikkan harga vaksin tersebut.

Ujarnya, secara purata caj bagi vaksin influenza adalah antara RM50 ke RM100 untuk setiap dos.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda