Dzulkefly gesa suara bukan perokok didengar


shadow

ORANG ramai diminta bersuara untuk menyatakan hak mereka dalam mendapatkan persekitaran bebas asap rokok dengan menegur perokok secara berhemah. 

Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad yang membuat gesaan itu berkata langkah itu mampu membantu usaha kerajaan melahirkan rakyat sihat dan persekitaran negara yang sejahtera. 

“Di Malaysia lebih kurang 80% daripada jumlah penduduk adalah golongan bukan perokok tetapi mereka terdedah kepada bahaya asap rokok basi.

“Jadi suara golongan bukan perokok ini penting kerana ia dapat mengurangkan kemudaratan kesan asap rokok yang dianggar menyebabkan 20,000 kematian setahun,” katanya. 

Beliau berkata demikian selepas melancarkan kempen “Speak Out: Express Your Right” atau “Suarakan Hak Anda”  di Stesen Komuter KL Sentral hari ini. Kempen akan berlangsung untuk tempoh lima tahun.  

Dr Dzulkefly turut meminta orang ramai membudayakan hak bersuara dengan sopan dan baik agar diambil iktibar oleh perokok secara hormat. 

Sehingga semalam, sebanyak 2,617 notis kesalahan dikeluarkan melibatkan 35,979 tempat makan yang diperiksa di seluruh negara sejak penguatkuasaan larangan merokok pada 1 Januari lepas. 

Daripada jumlah itu, 1,911 notis dikeluarkan bagi kesalahan merokok, 466 notis kepada premis yang gagal pamer tanda larangan merokok, 104 premis menyediakan kemudahan merokok dan 136 orang bawah umur yang merokok atau memiliki bahan itu.

Tinggalkan komen anda