Australia kerah 3,000 tentera simpanan bantu kebakaran hutan


shadow

AUSTRALIA mengerahkan 3,000 tentera simpanan untuk menangani krisis kebakaran hutan yang sedang berlaku di negara itu, umum Perdana Menteri Scott Morrison pada Sabtu.

Keputusan itu membolehkan lebih lebih banyak bantuan dihantar ke kawasan terjejas sebagai tindak balas kepada kritikan yang diterimanya terhadap bencana yang berlarutan sejak berbulan lamanya.

Seorang jeneral dua bintang juga dilantik mengawasi respons ketenteraan terhadap krisis dan HMAS Adelaide – sebuah syarikat penerbangan helikopter ditugaskan untuk membantu usaha kebakaran.

Tentera Australia sejak berbulan lalu membantu dengan peninjau udara, pemetaan, pencarian dan penyelamatan, logistik dan sokongan udara.

Sekitar 2,000 anggota tentera telah dikerahkan.

Di pekan kecil Mallacoota, tentera laut Australia dipanggil untuk memindahkan kira-kira 1,000 orang yang terperangkap dalam api dan terpaksa menunggu beberapa hari di tepi pantai.

Dua kapal yang pertama membawa keluarga, haiwan kesayangan dan beberapa barangan tiba berhampiran Melbourne pada pagi Sabtu.

“Kerajaan tidak mengambil keputusan ini sambil lewa,” kata menteri pertahanan Marise Payne.

“Ini adalah kali pertama tentera simpanan dipanggil dalam jumlah besar begini, seingat saya dan percaya ia kali pertama dalam sejarah negara kita.”

Jumlah yang lebih kecil dipanggil pada hujung tahun lepas untuk membantu krisis kebakaran belukar di Queensland.

Pengumuman itu datang selepas beberapa minggu kritikan terhadap Morrison berhubung keputusannya bercuti ke Hawaii semasa krisis berlaku. 

Tinggalkan komen anda