26 disenarai sebagai hospital rujukan kes virus Wuhan


shadow

Kementerian kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mengeluarkan senarai 26 hospital di seluruh negara yang akan berfungsi sebagai hospital rujukan bagi mengendalikan kes-kes yang disyaki (PUI) dan sahih bagi novel koronavirus 2019 (2019-nCoV).

Infografik yang dikeluarkan KKM menunjukkan daripada jumlah itu 15 hospital terdapat di Semenanjung, enam di Sabah, empat di Sarawak dan satu di Labuan.

Hospital-hospital yang terlibat di pantai barat Semenanjung adalah Hospital Tengku Fauziah di Kangar Perlis, Hospital Pulau Pinang (Georgetown), Hospital Sultanah Bahiyah (Alor Setar) dan Hospital Langkawi (Padang Matsirat) di Kedah, Hospital Raja Permaisuri Bainun (Ipoh, Perak), Hospital Sungai Buloh (Selangor), Hospital Kuala Lumpur (Wilayah Persekutuan), Hospital Tuanku Ja’afar (Seremban, Negeri Sembilan), Hospital Melaka dan Hospital Sultanah Aminah (Johor Bahru).

Di pantai timur, di Kelantan mereka dengan tanda-tanda penyakit kornavirus akan dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (Kota Bahru), Hospital Kuala Krai dan Hospital Tumpat; di Terengganu Hospital Sultanah Nur Zahirah (Kuala Terengganu) dan di Pahang Hospital Tengku Ampuan Afzan (Kuantan).

Di Sabah pula hospital yang terlibat adalah Hospital Queen Elizabeth dan Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah (Kota Kinabalu), Hospital Dutches of Kent (Sandakan), Hospital Tawau, Hospital Lahad Datu dan Hospital Keningau. Selain itu Hospital Wilayah Persekutuan Labuan juga turut dijadikan hospital rujukan bagi jangkitan virus itu.

Di Sarawak, Hospital Umum Sarawak (Kuching), Hospital Miri, Hospital Bintulu dan Hospital Sibu dipilih mengendali kes-kes mengendalikan kes-kes yang disyaki (PUI) dan sahih bagi 2019-nCoV.

Jangkitan kluster 2019-nCoV di seluruh negara terkawal dengan hanya empat warga China disahkan positif bagi jangkitan itu sehingga pagi ini.

-Bernama

Tinggalkan komen anda