Rakyat sudah bosan dengan politik persepsi


shadow

PERGOLAKAN politik dan polemik terhadap pelbagai isu serta skandal yang melibatkan pemimpin-pemimpin utama parti memerintah dan pembangkang bukan sahaja mengelirukan rakyat tetapi membosankan mereka.

Rakyat yang menyokong hebat Pakatan Harapan (PH) untuk menukar kerajaan yang memerintah selama 61 tahun turut merasa kecewa terhadap perjalanan kerajaan yang dibentuk susulan kemenangan besar Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

Rakyat merentasi kaum melahirkan rasa dukacita terhadap prestasi pemimpin-pemimpin politik yang dipilih untuk mentadbir negara susulan PH menguasai Putrajaya.

Malah, prestasi ekonomi negara yang kian merosot kononnya atas sebab-sebab perkembangan geo-politik yang tidak stabil serta timbulnya ekonomi yang berdaya saing dalam pasaran global.Menurut kerajaan PH, perubahan dalam persekitaran ekonomi global dilaporkan menjadi punca kenaikan harga barang-barang keperluan.

Peningkatan kos sara hidup saban hari pula didapati menimbulkan suasana rakyat yang merasa resah dan bimbang terhadap kebolehan kerajaan PH menepati janji mereka mengawal kenaikan kos sara hidup seperti yang tertulis dalam manifesto PRU ke-14.

Rakyat bimbang

Kajian terbaharu sebuah syarikat penyelidikan antarabangsa baru-baru ini membuktikan kebimbangan rakyat terhadap kerajaan PH kian meningkat.

Kajian tersebut mendapati, jumlah rakyat yang percaya negara menuju haluan yang salah semakin bertambah secara perlahan-lahan.

Malah, peratusan rakyat percaya dan yakin bahawa negara bergerak ke arah yang betul merosot daripada 75 peratus ketika PRU ke-14 kepada 57 peratus pada pertengahan 2019.

Dalam pada itu, pelbagai laporan media yang menular dalam media sosial malah media cetak saban hari mengaitkan pemimpin politik dengan pelbagai skandal didapati bukan sahaja mengejutkan malah membosankan rakyat.

Laporan media terhadap akuan berkanun bekas pasukan Unit Tindakan Khas (UTK), Azilah Hadri kononnya bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang mengarahkannya membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu memeranjatkan rakyat.

Azilah adalah seorang banduan yang menunggu perjalanan hukuman mati atas kesalahan yang terbukti membunuh Altantuya sepuluh tahun dahulu.

Selain itu, laporan polis daripada seorang anak muda lelaki terhadap seorang pemimpin utama parti PKR, kononnya telah menjadi mangsa cabul juga memeranjatkan rakyat malah  menjadi bahan perbualan di kalangan rakyat berbilang kaum.

Sebelum laporan media terhadap isu tersebut, ada juga sebuah video yang tular di dalam media sosial kononnya seorang pemimpin utama parti  yang memerintah terlibat dalam perbuatan sumbang.

Penularan video itu dan laporan polis terhadap tuduhan liwat baru-baru ini menimbulkan pelbagai andaian dan tafsiran terhadap pergolakan politik semasa.

Persoalanya, apakah laporan polis terhadap seorang pemimpin utama  parti memerintah tersebut itu benar atau ia merupakan satu konspirasi politik untuk menjatuhkan atau menghapuskan seseorang pemimpin politik tertentu daripada medan politik negara?

Malah, ada pihak yang bertanya, apakah penularan video terbabit dan laporan polis terhadap dakwaan cabul baru-baru ini merupakan satu agenda sulit atau konspirasi politik oleh pihak-pihak tertentu untuk mengagalkan dan menamatkan kerjaya politik seseorang pemimpin politik yang sedang bercita-cita menjadi pemimpin negara?

Sengketa PH

Dalam pada itu, dengan geo-politik negara yang kian berubah, sengketa dan syak wasangka antara parti-parti komponen PH yang sedang bergolak, serta perpecahan dalam PKR, iaitu parti yang menjadi tunggak kepada penubuhan kerajaan PH selain apakah PH mampu menahan Putrajaya daripada serangan Muafakat Nasional yang baru dibentuk antara UMNO dan Pas, iaitu dua parti terbesar orang Melayu serta disertai bersama MIC dan MCA?

Ada pihak yang berpendapat, Muafakat Nasional adalah satu platform politik orang Melayu untuk bersatu dan  mematahkan ‘grand design’, kononnya dirancang oleh pihak-pihak tertentu untuk menghilangkan kuasa politik Melayu daripada alam politik Malaysia.

Dalam hal ini, rakyat perlu ingat kata-kata keramat pahlawan Hang Tuah ‘“Tak akan Melayu hilang di dunia”.

Sejarah politik negara mencatatkan Melayu akan bangkit semula sekiranya kuasa politik yang mereka wakili sejak turun temurun terhakis.

Orang Melayu bersatu bergabung dalam satu gabungan politik pada tahun 1974 dan menahan kuasa mereka agar tidak terjatuh ke tangan pihak lain serta menyelamatkan negara.

Parti politik baharu yang ditubuhkan pada masa itu iaitu Barisan Nasional (BN) dan disertai oleh hampir semua parti politik yang mewakili orang Melayu.

Gabungan parti politik baharu itu memenangi 135 kerusi daripada 154  kerusi Parlimen ketika itu.

Jumlah kerusi itu merupakan 87.7 peratus malah melebihi dua pertiga daripada jumlah kerusi dalam Dewan Rakyat.

Malah, parti politik baharu itu turut memenangi semua kerajaan negeri.

Kekuatan MIC

Dalam pada itu, MIC merupakan sebuah parti yang penting dan banyak menyumbang kepada kemenangan besar parti baharu tersebut.

Namun, kemerosotan sokongan kaum India kepada MIC telah menyumbang kepada kehilangan kuasa parti tersebut untuk memerintah pada PRU ke-14.

Namun, akhir-akhir ini MIC bukan sahaja muncul sebagai parti terkuat dalam medan politik negara tetapi  menjelma sebagai sebuah parti tunggal yang mewakili hasrat, sentimen dan cita rasa sebahagian besar komuniti India dalam negara.

Tan Sri S A Vigneswaran yang mengambil alih kepimpinan parti sejurus selesainya PRU ke-14 telah menyuntik semangat baharu kepada ahli-ahli MIC supaya tidak kecewa dengan kekalahan tetapi mengambil hikmah daripada kekalahan teruk pada PRU ke-14.

Beliau juga mahu ahli-ahli terus berjuang untuk memenuhi harapan masyarakat India dengan penuh tanggungjawab dan penuh komitmen.

MIC akan bergerak dengan pantas dan bersasar dalam usaha melaksanakan strategi-strategi baru untuk menanam dan membina semula persepsi positif terhadap parti MIC dalam minda masyarakat India.

Dengan strategi dan suntikan semangat baharu, MIC dijangka membantu Muafakat Nasional mencapai matlamat penubuhannya.

Persoalannya, apakah perkembangan dan pergolakan politik semasa yang  menimbulkan rasa kecewa dan dibimbangi akan mempengaruhi kecenderungan politik rakyat pada masa akan datang menjelang PRU ke-15?

Apakah Muafakat Nasional, gabungan parti-parti terbesar orang Melayu akan membantu mengulangi sejarah pada tahun 1974?

Apapun, rakyat sudah sedar terhadap  permainan politik yang berteraskan kepada permainan persepsi.

Rakyat akan menolak politik persepsi dan di sebaliknya akan menyokong parti politik yang berlandaskan kebenaran dan prestasi.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda