Polio: Imunisasi tambahan kanak-kanak bawah umur lima tahun di Sabah


shadow

KUALA LUMPUR: Imunisasi tambahan akan diberikan kepada semua kanak-kanak berumur bawah lima tahun di Sabah secara berperingkat bagi mengelakkan penularan virus polio.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, pihaknya sedang melakukan perancangan rapi dan pemberian imunisasi tambahan ini akan dijalankan secepat mungkin.

“Aktiviti pemberian imunisasi untuk kanak-kanak yang tercicir imunisasi di kawasan tempat tinggal kes dan kawasan berhampiran dilaksanakan bagi memastikan liputan imunisasi polio ditingkatkan.

“Malah sehingga 14 Dis 2019, seramai 59 kanak-kanak berumur dua bulan hingga 15 tahun di kawasan tersebut yang tercicir imunisasi telah diberikan vaksin polio dan kesemua mereka ini merupakan kanak-kanak bukan warganegara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada 8 Disember lalu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan satu kes jangkitan virus polio di Sabah membabitkan seorang bayi lelaki warga Malaysia berusia tiga bulan dari Tuaran.

Bayi berkenaan masih dirawat di Bilik Isolasi hospital dan berada dalam keadaan stabil.

Mengulas lanjut, Noor Hisham berkata sehingga kini tiada kes baru polio dilaporkan dan langkah pencegahan dan kawalan telah dilakukan dan sedang diteruskan.

“Aktiviti pengesanan kes-kes Acute Flaccid Paralysis (AFP) yang menunjukkan gejala seakan-akan poliomyelitis (iaitu proksi kepada penyakit poliomyelitis) di kawasan sekitar tempat tinggal kes sedang diperluaskan ke kawasan berhampiran dan kawasan berisiko.

“Seramai 1,553 orang telah diperiksa dan tiada yang bergejala AFP dikesan. Malah pengambilan sampel najis dari 20 orang kontak rapat bayi tersebut telah dijalankan untuk ujian makmal dan sedang menunggu keputusan.

“Enam sampel persekitaran dari kawasan terlibat dan kawasan berisiko telah diambil bagi pengesanan kehadiran virus polio dan sedang menunggu keputusan makmal,” jelas beliau.

Menurutnya, pemantauan kehadiran virus polio dalam persekitaran melalui persampelan air kumbahan juga diteruskan di enam loji rawatan air kumbahan terpilih di Sabah dan sehingga kini, tiada virus polio liar atau vaccine-derived poliovirus (VDPV) dikesan.

“Pendidikan kesihatan mengenai penyakit polio dan langkah-langkah pencegahan juga giat dijalankan di kawasan terlibat dan kepada umum melalui pelbagai pendekatan seperti media sosial, pendidikan individu, edaran bahan pendidikan kesihatan dan ceramah.

“Semua fasiliti kesihatan telah diarahkan untuk memastikan semua kes AFP dipantau dan dijalankan ujian pengesanan virus polio. 

Tambah Noor Hisham, kementerian akan terus berhubung dengan pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi mendapatkan maklumat terkini situasi polio secara global.

Sementara itu, satu kerjasama dengan pihak United Nations Children’s Fund (UNICEF) sedang diperhalusi bagi mendapatkan bekalan vaksin pada kos yang rendah (disubsidi) untuk program imunisasi bukan warganegara di Sabah.

  • astro Awani


Tinggalkan komen anda