Modul Hubungan Etnik disalah guna, kata kumpulan akademik


shadow

MODUL wajib Hubungan Etnik di universiti disalahgunakan sebagai indoktrinasi dan bukannya untuk memupuk persefahaman bersama, kata Gerakan Akademik Malaysia (Gerak) selepas soalan kontroversi mengenai pendakwah dari India Zakir Naik muncul.

“Dalam hal ini, Gerak sangat bimbang dengan pendedahan terkini mengenai kemungkinan berlaku ketidakwajaran dalam pengendalian modul ini oleh Unimap,” kata kumpulan akademik itu dalam satu kenyataan hari ini.

Ia berkata soalan dan jawapan yang disediakan agak sempit, menunjukkan pandangan pemeriksa yang sangat berat sebelah.

“Modul Hubungan Etnik yang merupakan modul wajib diambil oleh semua mahasiswa, tanpa mengambil kira etnik dan agama, mestilah dikendalikan dengan baik dan sensitif selaras dengan objektif semakan 2012 dan, lebih penting, Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025.

“Justeru, Gerak hairan bagaimana sebuah universiti awam seperti Unimap, ditubuhkan 19 tahun yang lalu pada 2001, membenarkannya terlepas.

“Malah lebih malang lagi, soalan daripada kertas itu kini dikatakan sudah diedarkan; soalan yang nampaknya menghina, bertentangan dengan semangat dan matlamat keseluruhan modul.”

Ia berkata ketika hubungan etnik di Malaysia seharusnya dipupuk, tindakan dan kesilapan seperti itu perlu dikecam dan diselesaikan dengan segera.

Tinggalkan komen anda