Lim bagi tahu kenapa DAP, PH ‘dibenci’


shadow

DAP dan PH dibenci kerana mereka mengamalkan kesederhanaan untuk mewakili semua rakyat Malaysia, bukan satu kaum atau satu agama, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Melihat keadaan semasa, Lim menggesa rakyat Malaysia untuk berganding bahu menentang pihak yang ingin memusnahkan PH dan DAP, serta keharmonian kaum dan agama di negara ini.

“Kami menentang kebencian dan ancaman dari pihak lawan kami dengan belas kasihan dan tadbir urus yang baik,” kata menteri kewangan.

Beliau menyebut contoh walaupun pemimpin PAS menghina DAP, beliau meluluskan dana apabila kerajaan Kelantan meminta bantuan kewangan daripada kerajaan persekutuan sebanyak dua kali.Iklan

Ini bertujuan membantu membayar gaji kakitangan awam negeri.

“Mereka tidak dibayar kerana ketidakcekapan ekonomi mereka (Kelantan), tetapi saya segera meluluskan pinjaman berjumlah RM192 juta supaya penjawat awam di Kelantan akan terus mendapat gaji mereka,” kata bekas ketua menteri Pulau Pinang.

“Kami menentang lawan politik kami bukan dengan menjadi lebih bersifat perkauman atau lebih ekstremis.

“Kami tidak akan berbohong tanpa segan silu seperti lawan kami,” katanya ketika berucap pada majlis Konvensyen DAP Pulau Pinang di Prai hari ini.

Dalam hal ini, Lim merujuk kepada Ketua Pembangkang Ismail Sabri Yaakob, yang mendakwa pensijilan halal telah dipindahkan dan kini diputuskan oleh Kementerian Kewangan dan menterinya, Lim.

Lim juga menyentuh mengenai Ketua Umno Bahagian Bukit Gelugor, Omar Faudzar, berkata dia berbohong apabila mendakwa DAP sedang mendaftarkan pengundi hantu dari kalangan warga negara China dan India.

“Beliau berkata ini tanpa menunjukkan apa-apa bukti. Dia juga mengatakan bahawa saya memusnahkan kekuatan ekonomi dan kewangan masyarakat Melayu dengan menjual syarikat berkaitan kerajaan (GLC),” kata Lim.

“Omar dan para pemimpin Umno sangat tahu bahawa saya tidak meluluskan penjualan aset kerajaan dan bahawa GLC berada di bawah Khazanah Nasional Bhd, yang dipengerusikan oleh perdana menteri dan malahan saya bukan seorang pengarah Khazanah,” katanya. .

Lim berkata laporan polis telah dibuat oleh pemimpin DAP terhadap “penipuan yang terdesak” itu.

Beliau menggesa pihak berkuasa bertindak menghentikan yang mencetuskan kebencian antara pelbagai kaum di Malaysia.

Sementara itu, Lim juga memberi amaran bahawa pemimpin Umno dan PAS mensasarkan bukan Melayu dan bukan Islam untuk merebut kuasa.

Beliau berkata “pelampau agama dan kaum” kehilangan kuasa dalam pilihan raya umum negara tahun lalu akibat rasuah dan salah urus ekonomi.

Bagaimanapun, Lim mendakwa Umno dan PAS menggunakan formula “berbahaya, memecah belah dan merosakkan”, dengan menentang pembiayaan terhadap sekolah-sekolah vernakular malahan terdapat beberapa pihak yang menuntut sekolah berkenaan untuk ditutup.

“Mereka juga menyeru untuk memboikot produk dan perniagaan bukan Islam, menghalang bukan Islam daripada menjadi menteri kabinet; merampas hak kaum India dan Cina untuk mengundi, menunjukkan penghinaan terhadap amalan agama bukan Islam dan menyebarkan penipuan terhadap bukan Islam yang diwajarkan atas alasan agama mereka,” dakwa Lim lagi.

MP Bagan itu berkata pihak berkuasa juga perlu memahami rasa tidak senang orang bukan Melayu atau bukan Islam yang menjadi sasaran dengan tidak adil.

Beliau berkata isu lagu Negaraku yang dinyanyikan pelajar sekolah rendah dalam bahasa Mandarin baru-baru ini menimbulkan persoalan mengapa siasatan lengkap polis diperlukan tetapi hal sama tidak dibuat apabila lagu Negaraku dinyanyikan dalam bahasa Arab.

Pelajar hanya mengikuti buku teks yang dikeluarkan pada tahun 2014 dan digunakan pada tahun 2015, kata Lim.

“DAP bersetuju bahawa lagu Negaraku hanya boleh dinyanyikan dalam Bahasa Malaysia.

“Oleh kerana pelajar diberi teks terjemahan dalam bahasa Arab atau Mandarin, maka sudah mencukupi dengan diberi peringatan bahawa lagu Negaraku hanya boleh dinyanyikan dalam Bahasa Malaysia dan bukan dalam bahasa lain,” katanya yang juga Adun Air Putih.

“Tidak perlu siasatan lengkap polis.

“Jangan libatkan anak-anak kita dan jauhkan politik dari sekolah,” tegas Lim.

Tinggalkan komen anda