Kumpulan bantah pengajaran tulisan Jawi bakal anjur kongres


shadow

PASUKAN bertindak Gabungan Seni Khat (Sekat) akan menganjurkan Kongres Nasional Jawi pada 29 Disember untuk menggesa Kementerian Pendidikan kembali berunding mengenai pengenalan modul Jawi dalam sukatan pelajaran Bahasa Malaysia.

“Objektifnya adalah untuk memberi tekanan kepada Kementerian Pendidikan agar kembali ke meja rundingan,” kata Setiausaha Kebangsaan Sekat, Arun Doraisamy pada sidang akhbar hari ini.

Mengingatkan kementerian yang langkah meneruskan usaha itu tidak akan memberi resolusi yang boleh diterima oleh semua rakyat Malaysia, Arun berkata perlu ada wakil daripada semua kaum di meja rundingan.

Beliau menambah ia adalah isu negara dan bukannya perkauman seperti yang diperbesarkan, sambil menambah perlu ada konsensus mengenai perkara itu.

“Harus ada perbincangan berdasarkan kepentingan Malaysia,” katanya.

Kongres ini juga bertujuan menyelidik isu Jawi melalui pelbagai aspek.

Acara yang akan diadakan di Petaling Jaya dan menampilkan enam penceramah termasuk dirinya, peguam yang juga aktivis Siti Kasim, ahli akademik Prof Tajuddin Mohd Rasdi dan Penyelaras Jawatankuasa Khas Pengajaran Jawi Kuala Lumpur dan Selangor Eddie Heng Hong Chai.

Kongres itu dijangka mencadangkan resolusi yang akan dikemukakan untuk diundi. Keputusannya akan dikemukakan kepada Menteri Pendidikan Maszlee Malik pada tarikh berikut.

Sementara itu, Siti berkata kerajaan perlu memahami apa yang terbaik untuk kanak-kanak sekolah dan menambah satu lagi bentuk tulisan ke dalam sukatan pelajaran akan membebankan mereka terutama dari sekolah vernakular kerana mereka sudah menguasai skrip rumi serta bahasa Cina atau Tamil.

Bagaimanapun, beliau berkata kumpulan itu tidak mempunyai masalah jika modul itu dibuat sebagai pilihan dan tidak wajib.

Mempersoalkan keperluan memperkenalkan modul dalam sukatan pelajaran BM, beliau bertanya sama ada semua menteri Kabinet sendiri mahir dalam tulisan Jawi.

Siti juga berkata tidak menguasai Jawi tidak akan membuat seseorang itu kurang patriotik.

Sementara itu, Heng berharap kerajaan akan mendengar kumpulan itu dan modul itu akan menjadi pilihan.

Heng berkata kongres itu sebagai pelengkap kepada acara yang diadakan oleh Kumpulan Pendidikan Cina, Dong Jiao Zong pada 28 Disember, bagi membantah pengenalan Jawi dalam sukatan bahasa Melayu.

Tinggalkan komen anda