Kes kesihatan mental Samy Vellu: Wanita dakwa jadi isteri mahu mencelah


shadow

Seorang wanita yang mendakwa sebagai isteri bekas presiden MIC S Samy Vellu memohon untuk menjadi pihak dalam kes saman S Vell Paari supaya keadaan mental Samy Vellu ditentukan oleh mahkamah.

Ketika ditemui pemberita, peguam RSN Rayer yang mewakili Meeriam Rosaline Edward Paul, 59, berkata permohonan untuk menjadi pencelah itu difailkan pada Jumaat lepas dan salinan dokumen yang dimeterai telah diserahkan masing-masing kepada peguam Vell Paari serta Samy Vellu semalam.

“Prosiding inkuiri yang dimulakan oleh Vell Paari untuk menentukan kesihatan mental bapanya telah ditangguhkan. Ini berikutan permohonan oleh anak guam saya untuk dimasukkan sebagai pihak dalam saman itu,” katanya.

Rayer berkata hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Bache membenarkan penangguhan sementara menunggu permohonan anak guamnya untuk menjadi pencelah dalam saman berkenaan.

“Kami mengatakan bahawa beliau mempunyai hak untuk mencelah kerana beliau menerima kesan daripada prosiding itu, sebab itulah beliau perlu mencelah. Pendirian kami adalah keadaan mental Tun (Samy Vellu) adalah baik dan sihat,” katanya ketika ditemui pemberita selepas bertemu hakim di dalam kamar semasa pengurusan kes hari ini.

Beliau berkata mahkamah menetapkan 7 Jan tahun depan bagi pengurusan kes.

Meeriam Rosaline, yang hadir di mahkamah hari ini memberitahu pemberita, beliau datang untuk mendapatkan keadilan.

Pada 2 Dis, Vell Paari memfailkan saman itu, memohon perintah mahkamah supaya siasatan dilakukan bagi menentukan tahap kesihatan mental bapanya, dan sama ada bekas presiden MIC dan menteri kerja raya itu berupaya untuk menguruskan diri serta hal ehwalnya.

Dalam saman itu, Vell Paari memohon perintah bahawa suatu tarikh, masa dan tempat ditetapkan untuk siasatan diadakan mengikut Seksyen 52 Akta Kesihatan Mental 2001 ke atas bapanya, bagi mengetahui jangka masa bapanya mengalami kecelaruan mental.

Beliau juga memohon perintah mahkamah untuk mengetahui sama ada bapanya berupaya memberi arahan kepada peguam supaya bertindak bagi pihaknya (Samy Vellu) selain untuk menentukan jenis harta yang dimiliki oleh bapanya.

Bekas setiausaha agung MIC itu turut memohon supaya Consultant Neuropsychiatrist dan Ketua Neurobehavioral Medicine Services dari Penang Adventist Hospital, Dr Prem Kumar Chandrasekaran, 52, atau pakar kesihatan mental lain diberikan akses untuk memeriksa bapanya secara peribadi dan menyediakan laporan tentang keupayaan mental defendan.

Katanya, jika defendan didapati mengalami kecelaruan mental dan tidak berupaya menguruskan dirinya serta hal ehwalnya akibat masalah itu, beliau memohon supaya beberapa individu termasuk dirinya (plaintif) dan peguam C Vijaya Kumar dilantik oleh mahkamah sebagai ahli jawatankuasa untuk menjaga dan menguruskan hal ehwal estet defendan.

Sekiranya mahkamah membenarkan kesemua individu itu dilantik sebagai ahli jawatankuasa, plaintif turut memohon supaya mahkamah menentukan kuasa ahli jawatankuasa tersebut, membuat peruntukan bagi kos dan perbelanjaan jawatankuasa serta membuat peruntukan bagi saraan jawatankuasa tersebut.

Vell Paari juga memohon perintah supaya beliau dilantik sebagai wakil litigasi defendan dalam mana-mana prosiding undang-undang membabitkan bapanya, harta atau kepentingannya.

Sementara itu, Vell Paari menerusi afidavit sokongannya berkata ibunya, R Indrani, 79, dan adik perempuannya, S Mangayerkarasi, 56, akan memberi sokongan terhadap saman itu dan akan mengesahkan perkara tersebut dalam afidavit sokongan mereka.

Plaintif berkata konsultan psikiatri dari Victoria, Australia, Prof David Ames telah mengenal pasti bapanya mengalami demensia pada 2017 dan telah diberikan ubat untuk merawat kesihatannya.

Katanya konsultan psikiatri dari Pantai Hospital, Dr Bharathi Vengadasalam turut menyediakan laporan bahawa Samy Vellu mengalami Major Neurocognitive Disorder dan tidak berupaya menguruskan kewangan dan estet, menguruskan ubat serta membuat keputusan.

Beliau berkata hasil penemuan kedua-dua konsultan itu mendapati bapanya mengalami kecelaruan mental dan tidak memiliki keupayaan fizikal dan mental menguruskan dirinya dan hal ehwalnya.

Vell Paari berkata sejak 2017 beliau telah membantu bapanya untuk menguruskan hal ehwal dan estetnya dan telah menggunakan dananya sendiri bagi tujuan itu berikutan bapanya tidak dapat mengakses dana dalam akaun perbankan atas faktor kesihatan.

Pada 12 Dis, Mahkamah Tinggi Ipoh menetapkan 17 Jan tahun depan untuk mendengar permohonan interim daripada Meeriam Rosaline, bagi mendapatkan akses tanpa syarat ke atas Samy Vellu selain memohon mahkamah mengeluarkan perintah bayaran nafkah RM25,000 kepadanya setiap bulan.

Bernama

Tinggalkan komen anda