Kabinet akan bincang cadangan ambil alih PLUS, lapor media


shadow

KABINET akan membincangkan merit dan demerit cadangan pengambilalihan Lebuhraya PLUS tidak lama lagi walaupun tarikh mesyuarat belum diputuskan, lapor The Edge.

“Walaupun beberapa pihak berkata mesyuarat itu boleh diadakan pada Khamis atau Jumaat (19 atau 20 Disember), yang lain berkata tiada tarikh tetap dan mereka tidak tahu apa-apa mengenai mesyuarat itu,” kata laporan itu sambil menambah mesyuarat itu mungkin diadakan selepas Krismas.

Ini kerana Menteri Kerja Raya Baru Bian dijangka menjadi tetamu kehormat untuk program Krismas di Sarawak pada 19 Disember.

Rancangan Khazanah Nasional Bhd untuk mengekalkan pemilikan di PLUS dan menjatuhkan rancangan Kementerian Kewangan untuk mengambil alih empat lebuh raya bertol dari PLUS adalah antara isu yang dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet baru-baru ini, menurut laporan itu.

Mengutip sumber, laporan itu berkata Kabinet telah mencapai kesepakatan dalam pertemuan pada 9 Disember mengenai rancangan Khazanah untuk mengekalkan pemilikan PLUS dan mengurangkan kadar tol sebanyak 18%.

Di samping itu terdapat juga konsensus untuk membatalkan rancangan Kementerian Kewangan untuk mengambil lebuh raya bertol dari Gamuda.

“PM tidak menyukainya (cadangan 18% oleh Khazanah dan pengambilalihan lebuh raya Gamuda oleh kerajaan). Ia (rancangan Khazanah) menyimpang dengan idea keseluruhan untuk mengurangkan hutang kerajaan,” kata sumber kementerian kepada The Edge.  

Tinggalkan komen anda