Dewan Negara lulus pemansuhan Akta Antiberita Tidak Benar 2018


shadow

AKTA Antiberita Tidak Benar 2018 dimansuhkan pada cubaan kedua selepas ia diluluskan Dewan Negara hari ini.

“Dewan Negara telah meluluskan pemansuhan Akta Antiberita Palsu 2018,” lapor Bernama Radio.

Ini merupakan cubaan kedua Pakatan Harapan untuk memansuhkan undang-undang kontroversi yang diluluskan Barisan Nasional beberapa minggu sebelum pilihan raya umum pada 2018.

Pada 9 Oktober, kerajaan berjaya memansuhkan undang-undang berkenaan kali kedua selepas setahun tempoh bertenang dengan memperoleh 92 undi berbanding 51 yang tidak setuju

Dalam salah satu akta perundangan yang terakhir untuk menyekat pembangkang sebelum pilihan raya umum pada Mei lalu, Barisan Nasional meluluskan Akta Antiberita palsu pada 12 April 2018.Sebaliknya, sejurus selepas Pakatan Harapan mengambil alih pada Mei 2018, salah satu tindakan pertamanya ialah menghapuskan undang-undang anti-kebebasan bersuara kontroversi itu.

Dengan undian yang berpihak kepadanya, kerajaan meluluskan pemansuhan pada 16 Ogos 2018, dengan undi mudah.

Pemansuhan itu hanya dalam tempoh singkat kerana ia kemudiannya ditolak oleh Dewan Negara yang dikuasai oleh pembangkang sebulan kemudian.

Pada 12 September, 2018, 28 ahli Dewan Negara mengundi untuk menolak pemansuhan berbanding 21 yang menyokongnya. Tiga lagi memilih untuk tidak mengundi. 

Perkara 68 Perlembagaan Persekutuan membenarkan kerajaan menunaikan rang undang-undang yang ditolak oleh Dewan Negara selepas tempoh bertenang selama setahun.

Apabila rang undang-undang yang tidak berubah lulus kali kedua oleh Parlimen, ia sekali lagi akan dibentangkan di Dewan Negara.

Bagaimanapun, tidak seperti kali pertama, rang undang-undang itu akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memberi persetujuan, tanpa melibatkan undi di Dewan Negara.

Tinggalkan komen anda