Bayi lelaki mati disyaki lemas di Ipoh


shadow

SEORANG bayi lelaki berketurunan Myanmar berumur setahun lima bulan yang disyaki lemas disahkan meninggal dunia selepas dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun semalam.

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP A. Asmadi Abdul Aziz berkata pihaknya menerima panggilan daripada orang awam mengenai penemuan mangsa yang dikenali sebagai Ah Hung yang tinggal di Tanah Hitam, Chemor pada pukul 5.38 petang.   

Bayi itu dijumpai di tepi Sungai Chemor berdekatan Jambatan Kereta Api Chemor dan dikejarkan ke hospital, katanya.

“Pegawai penyiasat dimaklumkan oleh seorang doktor pakar di Hospital Raja Permaisuri Bainun semasa kanak-kanak itu tiba kira-kira pukul 6.30 petang, dia telah meninggal dunia. 

Doktor juga memaklumkan, tiada sebarang kesan lebam atau kecederaan pada tubuh badannya. Bedah siasat ke atas bayi itu akan dijalankan hari ini bagi mengenal pasti punca kematian,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

A. Asmadi berkata  ibu bapa mangsa yang merupakan warga Myanmar  ditahan bagi membantu siasatan.

 Siasatan awal mendapati semasa kejadian, ibu mangsa berusia 40 tahun sedang memasak di dapur, manakala kanak-kanak malang itu bermain di tepi rumah yang berhampiran sungai dengan jarak kira-kira 50 meter sebelum didapati hilang lima minit kemudian, katanya.

Beliau berkata ibu mangsa kemudian menghubungi suaminya berusia 28 tahun yang bekerja sebagai pekebun di kawasan berhampiran, sebelum mereka mula  mencari di kawasan kebun namun gagal menemui bayi itu dan meminta majikan mereka mendapatkan bantuan pihak polis.

Kes disiasat di bawah Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-kanak 2001, katanya.

Tinggalkan komen anda