Agong bangga pelantikan ramai hakim wanita


shadow

ANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan mengadap dan mengurniakan suratcara pelantikan kepada sembilan orang hakim, dengan lima orang daripadanya adalah hakim wanita.

Dalam istiadat berlangsung di Singgahsana Kecil, Istana Negara, Hakim Mahkamah Persekutuan Rohana Yusof menerima suratcara pelantikan sebagai presiden baharu Mahkamah Rayuan.

Tiga lagi hakim Mahkamah Rayuan iailah Zaleha Yusof, Zabariah Mohd Yusof dan Hasnah Mohammed Hashim dilantik sebagai hakim Mahkamah Persekutuan sementara Hakim Mahkamah Tinggi Hadhariah Syed Ismail pula sebagai hakim Mahkamah Rayuan.

Sementara itu, turut dilantik hari ini sebagai Hakim Mahkamah Rayuan ialah Abu Bakar Jais dan Nantha Balan a/l E.S. Moorthy yang kedua-duanya ialah hakim Mahkamah Tinggi.

Turut dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi ialah Tun Abd Majid Tun Hamzah dan Azmi Abdullah yang kedua-duanya ialah pesuruhjaya kehakiman.

Antara yang turut hadir menyaksikan istiadat itu Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat dan Ketua Setiausaha Negara Dr Ismail Bakar.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan berkata Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan perasaan bangga seri paduka dengan pelantikan ramai hakim wanita yang mencerminkan usaha dan keprihatinan pentadbiran negara dalam menengahkan penglibatan golongan wanita dalam bidang kehakiman.

Tinggalkan komen anda