Puluhan ditahan di India susulan komen berbaur hasutan di media sosial


shadow

POLIS India menahan puluhan individu kerana komen sensitif di media sosial yang didakwa mengancam “keharmonian komunal” selepas Mahkamah Agung menganugerahkan tapak suci yang pernah dibina masjid kepada penganut Hindu, kata pihak berkuasa pada Isnin.

Tapak terletak di bandar utara Ayodhya pada masa lalu pernah menyebabkan rusuhan kaum yang menyebabkan ribuan maut, dan pasukan keselamatan berwaspada sejak keputusan itu diumumkan pada Sabtu. Para pemimpin Hindu dan Islam menyeru semua pihak bertenang.

Polis berkata siaran di platform media sosial termasuk Facebook, Twitter dan Youtube mengancam “keharmonian komunal”.

Sekurang-kurangnya 77 orang ditangkap di negeri utara Uttar Pradesh – di mana terletaknya Ayodhya – selepas keputusan Mahkamah Agung, kata kenyataan polis.

Ia menambah bahawa pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap lebih 8,270 siaran, dengan langkah termasuk “melaporkan siaran itu kepada platform media sosial” dan “menghantar pesanan terus kepada pengguna untuk memadamkan mesej”.

Kebanyakan kandungan disasarkan yang berjumlah lebih 2,800 siaran ditulis di Twitter. Terdapat 1,355 komen yang didakwa bersifat menghasut di Facebook, dan 98 video YouTube, kata pihak berkuasa.

Lapan tangkapan lain dilaporkan di negeri Madhya Pradesh berhubung komen di media sosial.

Seorang warden penjara di bandar Gwalior juga ditangkap kerana meraikan keputusan itu dengan membakar bunga api.

Sebuah masjid dibina di atas tapak Ayodhya selama hampir lima abad. Tetapi penganut Hindu mendakwa ia dibina di atas tempat kelahiran tuhan pahlawan Rama dan masjid itu dirobohkan perusuh pada 1992, mencetus rusuhan yang menyebabkan 2,000 orang terbunuh.

Umat ​​Islam akan diberi tanah berasingan di Ayodhya untuk membina sebuah masjid baru susulan keputusan Mahkamah Agung. Beberapa pemimpin Hindu masih berdepan perbicaraan semasa perobohan 1992.

Laporan media berkata unit jenayah siber polis menggunakan program “analisis sentimen” untuk mengenal pasti suspek posting media sosial. Sesetengah laporan memetik seorang pegawai Uttar Pradesh berkata beberapa kumpulan WhatsApp diminta menyekat aktiviti mereka.

Tinggalkan komen anda