Thomas Cook – Tugas beres, terima kasih MH


shadow

KUALA LUMPUR: Operasi Matterhorn yang dilancarkan pihak penerbangan awam United Kingdom (Civil Aviation Authority atau CAA UK) membawa pelancong terkandas pulang ke United Kingdom ekoran syarikat pelancongan Thomas Cook bankrap tamat.

Malaysia Airlines memainkan peranan penting setelah sebuah pesawat Airbus A380 miliknya antara 100 pesawat yang disewa CAA untuk membawa pulang lebih 150,000 pelanggan Thomas Cook yang terkandas di pelbagai destinasi pelancongan serata dunia.

Butiran yang dikesan melalui laman sesawang flightradar24 memapar pergerakkan terperinci pesawat Airbus A380 kepunyaan Malaysia Airlines dengan pendaftaran 9M-MNF (9 Mike – Mike November Foxtrot) yang disewa CAA secara `wet lease’.

Sewaan `wet lease’ melibatkan bukan sahaja pesawat terbabit tetapi juga juruterbang berserta anak kapal Malaysia Airlines sendiri.Butiran flightradar menunjukkan 9M-MNF memulakan penerbangan pertama dari Lapangan Terbang Manchester (MAN) ke Palma di pulau Mallorca (PMI) bermula 26 September.

Operasi membawa pelancong terkandas pulang ke United Kingdom.

Operasi membawa pelancong terkandas pulang ke United Kingdom.

Penerbangan `ferry flight’ dari MAN diberi kod MH8492 ke PMI memakan masa 1 jam 57 minit. Pesawat tersebut pulang ke MAN dengan muatan penuh (Airbus A380 mampu memuatkan 405 penumpang dalam pelbagai kelas) menggunakan kod MH8493 dan tiba di MAN pada hari yang sama.

BACA:Thomas Cook: Pelancong United Kingdom terkandas di Sepanyol selamat pulang

Juruterbang dan anak kapal pesawat yang sama kemudian diterbangkan semula ke PMI menggunakan kumpulan krew kedua setelah diberi kod MH8494 untuk meneruskan Operasi Matterhorn.

9M-MNF berjaya melakukan sembilan penerbangan `ulang-alik’ dari MAN ke PMI dalam tempoh tugasan dari 26 September hinggak1 Oktober sebelum terbang pulang ke KUL pada 2 Oktober.

Pihak Malaysia Airlines terikat untuk mematuhi pelbagai peraturn `Non-disclosure Agreement’ atau NDA yang menetapkan tiada kebocoran sebarang maklumat berhubung penglibatan syarikat itu dalam Operasi Matterhorn.

Sumber carta dari Flightradar24

Sumber carta dari Flightradar24

Namun berita ketibaan 9M-MNF di Lapangan Terbang Manchester pada tengah malam pada awal bermulanya Operasi Matterhorn menjadi tular di laman sosial kalangan peminat penerbangan.

Pihak CAA UK juga mengambil peluang membawa kontingen wartawan dari Manchester untuk menyertai salah satu penerbangang di mana laporan meluas diberi kepada operasi dan perkhidmatan yang disediakan oleh juruterbang dan anak kapal 9M-MNF.

Ikuti laporan dan gambar gambar sekitar penerbangan `rescue flight’ melibatkan jurutebang dan anak kapal Malaysia Airlines di https://thepointsguy.com/news/on-thomas-cook-repatriation-flight/.

  • astro AwaniTinggalkan komen anda