Tak salah beri jawatan kepada orang yang kerja keras menangkan parti – Tun M


shadow

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi mempertahankan keputusannya melantik Datuk Junaidah Kiting, yang juga merupakan isteri kepada setiausaha politik beliau sebagai Pengerusi Amanah Ikhtiar Malaysia.

Bercakap kepada sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana malam ini, beliau berkata, individu berkenaan mempunyai kelayakan untuk memikul tugas berkenaan.

This is the problem we facedWe are not supposed to give any position kepada orang yang bekerja keras untuk menjayakan parti kita. Sebaliknya yang dapat nikmat jawatan tertinggi adalah orang yang tak pernah tolong parti kita.

“Jadi amat kecewa orang yang bekerja bertungkus-lumus untuk memenangkan Pakatan Harapan, tetapi mengikut keputusan yang dibuat kita tak boleh lantik mereka walaupun mereka berkelayakan,” katanya kepada sidang media selepas selesai mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan di sini, malam ini.

Dr Mahathir, yang juga Pengerusi Pakatan Harapan berkata, tidak ada salahnya untuk mereka berbuat demikian memandangkan individu terbabit mempunyai kelayakan, walaupun mempunyai kaitan dengan ahli parti politik.

“Jadi adakalanya kita pilih orang yang ada kaitan sedikit dengan parti kerana dia nya mempunyai kelayakan dan kita akan terus lakukan perkara sama kalau kita dapati ada orang yang ada kaitan dengan parti, bekerja kuat dengan parti, tetapi ada kebolehan untuk menjayakan tugas itu,” katanya lagi.

Sebelum ini timbul kontroversi mengenai pelantikan yang dibuat, kerana Junaidah merupakan isteri kepada Abu Bakar Yahya, Setiausaha Politik kepada Dr Mahathir.

Kontroversi itu timbul selepas Pakatan Harapan berulang kali menegaskan tiada lagi lantikan politik ke atas syarikat dan agensi berkaitan kerajaan, selepas mereka berjaya menewaskan Barisan Nasional pada pilihan raya umum lepas.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda