Rasuah RM2 juta: Mahkamah arah Tengku Adnan bela diri


shadow

KUALA LUMPUR: Bekas menteri wilayah persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor diarah membela diri atas dakwaan menerima suapan RM2 juta daripada seorang ahli perniagaan, tiga tahun lepas.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan membuat keputusan itu hari ini selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya mewujudkan prima facie terhadap kes Tengku Adnan.

Mengikut pertuduhan, Tengku Adnan sebagai seorang penjawat awam iaitu Menteri Wilayah Persekutuan didakwa menerima untuk dirinya wang berjumlah RM2 juta daripada Pengarah Aset Kayamas Sdn Bhd (AKSB) Tan Sri Chai Kin Kong, 60 tahun, melalui cek Hong Leong Islamic Bank milik AKSB yang telah didepositkan ke dalam akaun bank CIMB milik Tadmansori Holdings Sdn Bhd (THSB).

“Pihak pembelaan gagal membuktikan bahawa RM2 juta untuk kegunaan UMNO. Namun, cek yang diterima tertuduh tidak boleh mengalihkan perhatian saya.“Kerana, ia diterima tertuduh sebagai penjawat awam, dan kapasitinya sebagai Menteri Wilayah Persekutuan masa itu,” kata Mohamed Zaini ketika membaca penghakimannya. 

Tengku Adnan, 68 tahun, mempunyai kepentingan dalam THSB sementara syarikat Aset Kayamas ada perhubungan dengan kerja-kerja rasminya.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di CIMB Bank Berhad, Cawangan Pusat Bandar Damansara, di sini pada 14 Jun 2016.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pada 23 Jan lepas, Tengku Adnan, mengekalkan pengakuan tidak bersalah di hadapan Hakim Mohamed Zaini, selepas kesnya dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi pada 14 Dis 2018.

Perbicaraan selama 12 hari bermula pada 2 Julai dengan 23 saksi pendakwaan dipanggil memberi keterangan.

BACA: Kes rasuah Tengku Adnan: Pemandu peribadi sahkan tebus cek RM2 juta

BACA: SPRM tahan Tengku Adnan berhubung isu penjualan tanah DBKL

Antara saksi tersebut ialah bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Ahmad Phesal Talib dan Tan Sri Mohd Amin Nordin Abd Aziz serta Chai.

Tengku Adnan diwakili peguam Datuk Tan Hock Chuan manakala pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Julia Ibrahim.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda