MP Baling enggan keluar dewan meski digantung 2 hari


shadow

PARLIMEN | Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling) enggan keluar dari prosiding Dewan Rakyat pagi ini walaupun dikenakan dengan perintah penggantungan dua hari oleh Speaker Mohamad Ariff Mohd Yusof.

Ariff menggantung Azeez selama dua hari selepas Azeez menuduh sepaker berat sebelah semasa prosiding Dewan Rakyat hari ini.

Insiden itu bermula ketika Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) mengusulkan untuk membahaskan larangan mengedarkan komik berhubung Jalur dan Jalan (BRI) yang diedarkan di beberapa sekolah baru-baru ini.

Ariff memberitahu Azeez bahawa dia telah memberikan jawapan bertulis kepada Mahdzir yang mengatakan dia menolak usul itu kerana perkara itu sedang disiasat dan tidak ada keperluan segera.

Susulan itu beberapa ahli parlimen pembangkang menggesa Speaker untuk membenarkan usul itu, sementara wakil rakyat kerajaan seperti RSN Rayer (PH-Jelutong) mempertahankan keputusan Ariff.

“Jelutong, siapa anda mahu buat kerja Speaker? Diam dan duduk,” kata Azeez.

Ariff kemudian meminta Azeez untuk menarik balik perkataan “diam” yang diucapkannya, dan dituruti Azeez.

Speaker kemudian mempertahankan keputusan untuk menolak usul Mahdzir.

“Saya telah melakukan tugas saya sebagai Speaker. Saya telah membuat keputusan saya, tidak ada keperluan berdebat (isu komik itu) di bawah Peraturan Mesyuarat 18,” kata Ariff.

Azeez kemudian berkata: “Tetapi ini tidak adil, ini tidak adil, tidak boleh lah, ini tidak adil,” kata Azeez, namun tidak diendahkan Ariff.

Shahidan Kassim (BN-Arau) kemudiannya memetik Peraturan Mesyuarat 36 (4) dan menegaskan bahawa pengedaran komik itu perlu dihentikan dengan serta-merta walaupun ia sedang disiasat.

Bagaimanapun, Peraturan Mesyuarat 36 (4) hanya menyatakan bahawa ahli parlimen tidak dibenarkan menggunakan kasar yang menyinggung atau membuat kenyataan seksis.

Pada ketika ini, Shahidan membangkitkan satu insiden dari sesi Dewan Rakyat semalam, mengatakan bahawa Rayer telah memanggilnya “bodoh” tetapi penceramah tidak meminta Ahli Parlimen Jelutong itu menarik balik kenyataanya.

“Siapa kata itu? Jelutong, tolong tarik balik perkataan ‘bodoh’ jika anda mengucapkan perkataan itu,” kata Ariff, yang dituruti Rayer.

Ketika ahli parlimen saling menjerit antara satu sama lain, Ariff tiba-tiba merujuk Azeez.

“Saya dengar, Baling, tarik balik. Tarik balik. Saya dah minta Jelutong untuk menarik semula perkataan ‘bodoh’.

“Baling berkata saya ‘berat sebelah’. Ya atau tidak?

“Sekiranya anda berkata saya berat sebelah sekali lagi, saya akan arahkan keluar,” kata Ariff.

Meskipun mikrofonnya sudah dimatikan, Azeez masih mengatakan sesuatu kepada Speaker.

“Bendahara, bawa dia keluar, gantung selama dua hari,” kata Ariff sejurus selepas itu.

Azeez bagaimanapun menegaskan bahawa dia telah menarik balik ucapannya.

“Saya sudah menarik balik, kenapa saya diarahkan keluar dewan? Kenapa saya tidak dapat tarik balik? Saya sudah kata saya tarik balik, saya tarik balik dengan hormat,” kata Azeez.

Ariff tidak mengendahkannya dan mendesak Azeez meninggalkan dewan.

“Ikut arah Speaker. Keluar. Keluar. Anda tarik balik tetapi anda terus bercakap seolah-olah anda mengabaikan amaran saya. Ini taktik lama. Dua hari (penggantungan),” kata Ariff.

Bagaimanapun, Azeez enggan keluar dan duduk kembali.

Ariff hanya menggelengkan kepalanya sebelum berkata, “Keluar. Keluar dua hari. Hari ini dan esok. Isnin cuti, datang semula pada hari Selasa. Sambung usul itu.”

Bagaimanapun, Azeez terus duduk di tempatnya. Tidak lama kemudian, selepas persidangan Dewan Rakyat membahaskan Belanjawan 2020, Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) berdiri dan memberitahu kepada penceramah bahawa Azeez masih belum meninggalkan Dewan Rakyat.

“Biarkan dia,” kata Ariff, sebelum mengarahkan prosiding diteruskan.

Pada Mac 2018, Lim Kit Siang (PH-Iskandar Puteri) digantung selama enam bulan dari Dewan Rakyat oleh Speaker ketika itu, Pandikar Amin Mulia.

Bagaimanapun, Lim juga duduk di kerusi beliau, enggan bekerjasama dengan serjeant-at-arms yang sepatutnya mengawalnya.

  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda