Masalah timbul jika Dr M dipaksa letak jawatan, kata Annuar


shadow

Setiausaha Agung Umno Annuar Musa mengingatkan bahawa masalah boleh timbul jika Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad dipaksa untuk melepaskan jawatannya sebagai perdana menteri.

Beliau menambah bahawa Dr Mahathir harus terus menjadi perdana menteri selagi mampu kerana menurutnya ia dapat membantu untuk memastikan kestabilan politik.

“Saya tidak mengatakan bahawa (Presiden PKR) Anwar (Ibrahim) tidak dapat menguruskan (negara ini), tetapi Dr Mahathir sudah ada dan dia melakukan tugas yang baik, kenapa tidak biarkan dia melakukan tugasnya dan memberikan semua sokongan yang dia perlukan?

“Tetapi jika anda membenarkan PH untuk hancur kerana alasan apa pun dengan menolak Dr Mahathir, itu akan Bersatu kurang kuasa dalam kerajaan, yang boleh mewujudkan ketidakstabilan.

“Atau jika anda memaksa Dr Mahathir untuk melepaskan jawatan, ia juga akan menimbulkan masalah – ketidakstabilan dalam PH akan memberi kesan kepada negara secara keseluruhan,” kata Annuar kepada wartawan di lobi Parlimen hari ini.

Justeru, kata Annuar, keutamaan PH seharusnya adalah berkhidmat kepada rakyat.

“Ini bukan isu mengenai Anwar menjadi perdana menteri, ini adalah mengenai mandat yang diberikan oleh rakyat untuk PH memberikan yang terbaik kepada rakyat.

“Dengan pengalaman Dr Mahathir dan juga sebagai faktor menyatukan PH, saya sendiri percaya Dr Mahathir perlu memegang jawatannya selagi dia mampu,” katanya.

Annuar menekankan bahawa negara memerlukan kestabilan, keyakinan pelabur, dan kepimpinan yang kuat adalah penting bagi negara.

“Saya yakin Anwar Ibrahim boleh tunggu,” katanya.

  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda