LTTE: Tun Mahathir berpuas hati dengan tindakan polis


shadow

PETALING JAYA: Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menegaskan beliau berpuas hati dengan tindakan diambil Polis Diraja Malaysia (PDRM) berhubung penahanan suspek yang dipercayai terlibat dengan perjuangan kumpulan pemberontak Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) termasuk ahli politik.

Beliau juga telah mendapat penjelasan pihak polis mengenai perkara itu.

“Saya dapat briefing dari pihak polis, mereka mempunyai sebab-sebab mereka bertindak.

“Saya berpuashati dengan tindakan dan sebab-sebab mereka mengambil tindakan itu,” katanya kepada media selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Industri 4.0: Revolusi Global dalam perniagaan, teknologi dan produktiviti di Segi University Kota Damansara di sini pada Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Keganasan (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayub Khan Mydin Pitchay yang mengatakan
akan terus menyiasat dan menahan mana-mana pemimpin atau ahli politik sekiranya terdapat bukti kukuh mengaitkan mereka terlibat dengan aktiviti kumpulan LTTE.

Dalam pada itu, mengulas mengenai Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau SOSMA ke atas suspek LTTE, beliau berkata ia wajar digunapakai pada ketika ini.“SOSMA masih ada, jadi jika tidak ada undang-undang lain yang boleh digunakan, mereka menggunakan SOSMA,” ujarnya.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda