Venue sambutan Hari Malaysia akan dipindah ke stadium akibat jerebu


shadow

Sambutah Hari Malaysia yang pada mulanya dirancang berlangsung di Padang Merdeka di tengah pusat bandar Kuching, akan dipindahkan ke Stadium Perpaduan susulan isu jerebu yang melanda, yang diramal berlarutan sehingga hujung bulan.

Timbalan ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata keputusan itu dicapai pada mesyuarat Jawatankuasa Penganjur Sambutan Hari Malaysia semalam.

“Selepas diberi taklimat oleh Jabatan Meteorologi, Lembaga Sumber Asli sdan Alam Sekitar serta Jabatan Alam Sekitar (JAS) berhubung keadaan jerebu, kita tidak ada pilihan selain memindahkan venue sambutan ke stadium tertutup, di sebabkan isu kesihatan,” katanya dalam persidangan media hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli Kedua, Pembangunan Perindustrian dan Usahawan Sarawak berkata, ketika ini 100 titik panas dikesan di Kalimantan, Indonesia, dan pergerakan angin jelas menunjukkan bahawa kesan jerebu sedang menghala ke arah Sarawak.

“Bagi Sarawak, sehingga kini tidak ada titik panas yang dikesan di sini. Apa yang penting adalah kita tidak boleh mengambil risiko sekiranya bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melonjak sehingga melepasi angka 200,” katanya.

Awang Tengah berkata persediaan yang dibuat untuk sambutan di Padang Merdeka sehingga kini telah mencapai hampir 80 peratus.

“Tetapi saya amat menyanjung (komitmen semua), petang semalam apabila kita buat keputusan untuk pindah sudah tentu saya dapat lihat ada yang kecewa… mereka memang tidak sabar untuk beraksi… namun demi kebaikan semua, kita telah buat keputusan (pindah),” katanya.

“Dan saya nampak semua ahli jawatankuasa telah putuskan, mereka telah rancang apa yang patut dilaksanakan walaupun kita ada masa agak singkat untuk buat pelarasan, tapi saya yakin dengan komitmen yang diberikan,” katanya.

“Kita akan berikan yang terbaik bagi memastikan sambutan Hari Malaysia ini menjadi satu kejayaan dan acara utama di stadium tertutup itu nanti akan masih sama dengan apa yang dirancang di Padang Merdeka,” katanya.

Antara acara utama yang dirancang termasuk pesembahan 300 dram, permainan bayang dan perarakan.

– Bernama

Tinggalkan komen anda