Kerajaan tak tegas tangani gerakan boikot produk bukan Islam – Patriot


shadow

KUALA LUMPUR – Kerajaan didakwa tidak bertindak dengan tegas dalam menangani pihak yang melancarkan gerakan boikot produk keluaran bukan Islam.

Presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot), Brig. Jeneral Datuk Mohamed Arshad Raji berkata, anggota Kabinet dilihat teragak-agak dalam membuat keputusan untuk bertindak, malah hanya menunggu keputusan daripada perdana menteri.

“Mereka seolah-olah tidak mampu berfikir atau tidak mempunyai sebarang pendirian,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Arshad berkata, pihaknya sering mengingatkan orang ramai tentang kepentingan mereka berfikir sebagai rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan keturunan.

Tambah beliau, kempen ‘boikot’ itu akan gagal sekiranya semua pihak bertegas dan berpendirian dengan menggesa penganjurnya supaya menghentikan tindakan mereka itu.

“Seruan yang dibuat adalah seruan yang pandir, kurang matang, memecah-belahkan rakyat dan menghindar kemajuan ekonomi negara,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau turut mengkritik dalang yang terlibat dengan kempen tersebut dengan menyifatkannya sebagai satu langkah “berfikiran sempit”.

Sebelum ini, kerajaan bersetuju bahawa gesaan ‘memboikot’ produk keluaran bukan Islam adalah tidak wajar dan boleh menggugat keharmonian negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, Kabinet menolak pandangan sempit berdasarkan sentimen kaum sedemikian, sebaliknya menggesa rakyat menyokong produk keluaran tempatan untuk kebaikan negara.

Terdahulu, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menolak kempen berkenaan dan menganggap ia sebagai satu tindakan cetek yang hanya akan membangkitkan api kemarahan. – MalaysiaGazette

Tinggalkan komen anda