Kami sedar bahaya di GBK, tetapi kami terus fokus yang terbaik – Cheng Hoe


shadow

SEPANG: Walaupun sedar akan cabaran yang dihadapi pemain Malaysia sewaktu pusingan kelayakan Piala Dunia 2022 di Indonesia pada Khamis, Ketua Jurulatih Tan Cheng Hoe tidak begitu khuatir tentang keselamatan anak buahnya.

Jelasnya lagi, mereka mempunyai keyakinan berdasarkan perbincangan yang beberapa kali dilakukan di antara Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI) tentang kawalan keselamatan pada Khamis.

Tan berkata, beliau sering berpesan kepada anak buahnya agar jangan fikirkan sangat soal keselamatan, sebaliknya terus fokus dalam perlawanan agar berjaya mendapat tiga mata penuh.“Memang naik (Baraccuda) kali yang kedua, 2010 dan 2019. Itu pengalaman cukup baiklah. Yang lain saya taknak komen. Setakat ini kita, FAM dan PSSI dah beberapa kali berbincang dan kita adalah rasa kali ini kita lebih bersedia dan pemain-pemain pun saya selalu mengingatkan.

“Kita cuma terus dalam perlawanan sahaja. Dari segi keselamatan kita semua tak perlu risau, atau bimbang. Semuanya dijamin akan dalam keadaan terbaik,” katanya ketika ditemui media di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sejurus tiba dari Jakarta, petang Jumaat.

Sementara itu, pemain pertahanan tengah Harimau Malaya, Brandon Gan Seng Ling berkata, pengalaman sewaktu permainan itu sangat berharga, apatah lagi menyedari malaysia begitu sukar memenangi perlawanan di Gelora Bung Karno.

Ia pengalaman yang cukup, cukup menarik, satu permainan yang hebat untuk kami memandangkan Malaysia sudah sekian lama tidak memenangi perlawanan di Indonesia.

“Suasananya juga agak merbahaya, tetapi pasukan kami bermain dengan cukup baik, kekal dengan strategi perlawanan, terus focus, dan akhirnya kami berjaya mendapat kemenangan. Jadi ianya sangat bagus,” katanya lagi.

Sementara itu, FAM dalam satu kenyataan hari ini berkata, mereka kesal dengan kejadian ‘hooliganism’ dan ‘gangsterism’ yang dicetuskan penyokong indonesia semalam.

Dalam kenyataan itu, FAM berkata mereka telah memutuskan untuk mengambil tindakan dan sedang mengumpul bukti kukuh bagi melaporkan kejadian semalam kepada Persekutuan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

  • astro Awani


Tinggalkan komen anda