PM: Kritikan dari dalam tak elok untuk PH


shadow

Dr Mahathir Mohamad hari ini menafikan kerajaan PH kini semakin bergerak jauh daripada kesederhanaan, sebaliknya menganggap dakwaan itu datang daripada persepsi orang ramai.

Bercakap kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Kepimpinan Tertinggi Bersatu di Putrajaya hari ini perdana menteri berkata memang ada cubaan untuk memecah-belahkan gabungan itu menggunakan isu tertentu.

“Dan sesetengah ahli (PH) – yang bukan anggota kabinet – membuat kritikan terhadap kepemimpinan.

“Nampak macam ada rasa tidak puas hati terhadap kerajaan sekarang. Mereka terfikirkan mengenai beberapa perubahan,” katanya.

Namun menurut Mahathir, langkah itu adalah tidak baik kerana ia boleh menyebabkan gabungan berkenaan akan terpecah.

“Penting untuk kita menunjukkan bahawa (gabungan ini) bersatu dan kita mematuhi semua janji yang dibuat semasa membentuk kerajaan,” tambah beliau.

Anggota parlimen Langkawi itu juga memberitahu beliau mengadakan perbincangan dengan pemimpin PH bagi mengatasi cubaan memecahkan gabungan itu dari dalam.

Kata Mahathir beliau berbincang tentang hal itu bersama Anggota Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang; serta Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong.

Turut hadir, kata beliau, ialah Ketua Pemuda Bersatu yang juga Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

“Kami berbincang kerana kami berasakan orang ramai membincangkan isu perkauman dengan perasaan marah dan itu tidak baik,” katanya.

Selain itu Mahathir juga bertemu Presiden PKR, Anwar Ibrahim, bagi mencari jalan membawa semua pihak agar bersederhana dalam pendirian politik masing-masing.

  • malaysiakini


Tinggalkan komen anda