‘Permohonan maafmu sudah terlambat, MB Johor’


shadow

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin menyifatkan permohonan maaf Menteri Besar Johor Dr Sahruddin Jamal dalam isu pencemaran di Pasir Gudang sudah terlambat.

“Selaku penduduk Pasir Gudang, biarpun saya kesal dan berasakan bahawa semua itu sudah terlambat.

“Saya percaya bahawa setidak-tidaknya kini YAB menteri besar Johor bersedia untuk berhadapan dan menguruskan perkara ini dengan cara yang lebih terbuka,” katanya.Iklan

Sahruddin semalam memohon maaf kepada penduduk Pasir Gudang yang terjejas akibat pencemaran udara di kawasan itu sejak 20 Jun lalu.

“Sebagai ketua (kerajaan) negeri, saya dengan rendah diri memohon maaf kepada penduduk Pasir Gudang dan berjanji akan berusaha membaiki kelemahan sedia ada,” katanya dalam sesi dialog dengan orang ramai di Stadium Tertutup Majlis Perbandaran Pasir Gudang.

Dr Sahruddin Jamal 

Beliau sebelum itu berdepan protes sekumpulan orang ramai. Seorang daripada mereka cuba menghentikan kereta rasmi Sahruddin tetapi dihalang polis.

Dalam kenyataan hari ini, Khaled berkata permohonan maaf semata-mata tidak akan memulihkan keadaan dan menyelesaikan isu ini.

Beliau membangkitkan pelbagai persoalan, termasuk pelan dan strategi untuk menyelesaikan insiden di kawasan itu, isu pampasan dan bantuan kepada mangsa dan sama ada kilang-kilang di Pasir Gudang akan dipindahkan.

“Paling penting, bilakah kerajaan negeri akan mendedahkan nama pihak-pihak yang dituduh bertanggungjawab,” kata bekas menteri besar Johor di era BN itu.

Protes dalam acara MB di Johor semalam
  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda