MP Perak dakwa penafian istilah tanah adat kerana ‘salah faham’


shadow

Kerajaan Perak mewartakan hampir 14,000 hektar tanah untuk 70 penempatan Orang Asli di bawah Akta Orang Asli 1954, kata Menteri Besar Ahmad Faizal Azumu hari ini.

Jelasnya, tanah itu kebanyakannya terletak di kawasan rizab hutan, yang terdiri daripada penempatan Orang Asli, tanah pertanian dan kawasan perayauan.

“Sejak saya memegang jawatan, kerajaan negeri telah memulakan proses untuk mewartakan tambahan 5,176 hectar tanah untuk 27 lagi penempatan Orang Asli di Perak.

“Ini adalah kawasan terbesar yang diwartakan oleh mana-mana negeri di Semenanjung Malaysia. Kami, bagaimanapun, tidak menggunakan istilah ‘tanah adat’,” katanya seperti dilapor New Straits Times.

Ahmad Faizal berkata demikin merujuk kepada pengumuman yang dibuat pada 29 Julai apabila beliau berkata “menurut perlembagaan negeri, tiada tanah diiktiraf sebagai tanah adat untuk Orang Asli atau orang lain.”

Kenyataan itu mengundang kritikan terhadap Ahmad Faizal, dengan kumpulan Orang Asli yang berpangkalan di Johor menggesanya untuk meletakkan jawatannya.

“Beberapa bulan selepas mengambil alih jawatan menteri besar, saya mengarahkan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan negeri untuk mengamalkan penempatan Orang Asli dan menjalankan program untuk meningkatkan pendidikan, latihan kemahiran, aktiviti ekonomi dan inisiatif lain untuk meningkatkan mata pencarian mereka.

“Setakat ini, sekurang-kurangnya 10 penempatan Orang Asli di Perak telah diterima pakai oleh GLC dan jumlahnya semakin meningkat,” katanya.

Ahmad Faizal kini mendakwa bahawa salah faham timbul selepas sesetengah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di luar Perak mendakwa bahawa tapak pembalakan terletak di tanah adat Orang Asli.

“Saya ingin jelaskan bahawa semua permit pembalakan yang dikeluarkan adalah di dalam Rizab Hutan di Perak, yang tidak melibatkan penempatan Orang Asli yang sedia ada.

“Tiada tanah atau kawasan yang kini diduduki oleh penempatan Orang Asli telah diceroboh untuk membuat jalan untuk pembalakan aktiviti.

“Pendek kata, tidak ada kejadian masyarakat Orang Asli yang dihalau atau dipindahkan untuk memberi laluan kepada pembalakan,” katanya.

Ahmad Faizal turut mendakwa kumpulan Orang Asli Temiar dari Kampung Cunex yang mendakwa bahawa tapak pembalakan di Hulu Perak milik nenek moyang mereka sebenarnya adalah kumpulan serpihan dari Kampung Orang Asli Sungai Sarok yang tinggal di RPS Dala.

Kata Ahmad Faizal, seramai 26 keluarga telah meninggalkan penempatan itu pada 2017 susulan pertikaian dengan ketua kampung.

“Kumpulan itu kemudiannya mendirikan sekatan (blockade) untuk menghalang aktiviti penebangan di Hutan Simpan Air Cepam, yang tidak berada di dalam kawasan penempatan mereka.

“Mereka menuntut kerajaan mengiktiraf 12,465ha tanah yang meliputi daerah Hulu Perak, Kuala Kangsar dan Sungai Siput sebagai tanah nenek moyang mereka,” katanya.

Ahmad Faizal turut mempertikaikan tuntutan tanah di Kampung Sungai Papan, Gerik.

“Mereka menuntut bahawa tapak pembalakan, terletak kira-kira 25 km dari penempatan mereka sekarang, sebagai ‘tanah nenek moyang mereka’.

“Permit pembalakan yang dikeluarkan di Perak mematuhi Nisbah Pembalakan Tahunan yang ditetapkan oleh Majlis Tanah Negara, yang ditetapkan untuk memastikan bekalan kayu yang cukup untuk industri balak di negeri ini.

“Tuduhan yang mengatakan saya berpihak kepada syarikat pembalakan dan meminggirkan masyarakat Orang Asli tidak berasas sepenuhnya.

“Kerajaan Pakatan Harapan Perak komited memperbaiki kehidupan masyarakat Orang Asli di negeri ini,” katanya.

  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda