Mahathir janji akan undur kecuali ‘pistol diacu ke kepalanya’


shadow

Dr Mahathir Mohamad mengulangi janjinya untuk melepaskan jawatan perdana menteri sebelum tamat tempoh penggalnya.

Walau bagaimanapun, mengulas soalan wartawan, pemimpin berusia 94 tahun itu secara berseloroh berkata beliau boleh dipaksa untuk melakukan sebaliknya.

“Kecuali mereka tolak saya ke satu sudut dan acu pistol ke kepala saya supaya saya kekal sampai habis penggal, jadi saya akan teruskan.

“(Tetapi) saya akan tunaikan janji saya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan Persidangan Meja Bulat Bersama Komuniti Dewan Perniagaan Antarabangsa di  Putrajaya pagi ini.Iklan

Mengenai sokongan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali berhubung cadangan supaya dirinya untuk terus berkhidmat sebagai perdana menteri, Mahathir menjawab: “Itu pendapatnya.”

“Tetapi saya telah berjanji, saya akan berundur apabila negara kembali stabil dan pulih… mungkin dua tahun, tiga tahun.

“Saya tidak tahu, kami sedang berusaha ke arah itu,” katanya.

Baru-baru ini, Mohamed Azmin dilaporkan berkata, kepemimpinan Mahathir diperlukan untuk menjamin kestabilan, kesinambungan dan ketuntasan dasar kerajaan bagi merangsang pelaburan, mencipta peluang pekerjaan serta kekayaan untuk semua.

Beliau juga yakin kestabilan politik akan menjana keutuhan dasar dan kebijakan negara termasuk konsep ‘shared prosperity’ yang bakal mengembalikan Malaysia sebagai Harimau Asia.

Semalam, lima Adun Bersatu Selangor mahu Mahathir berkhidmat sebagai perdana menteri sehingga habis penggal PRU-14.

Mereka adalah Adun Selat Kelang, Abdul Rashid Asari; Sallehudin Amiruddin (Kuang); Mohd Shaid Rosli (Jeram); Harumaini Omar (Batang Kali) dan Adhif Syan Abdullah (Dengkil).

Sallehudin dilaporkan berkata, semua pihak patut menyokong usaha Mahathir memulihkan ekonomi negara dan tidak wajar didesak untuk menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda