Kerja bodoh gaduh sebab Zakir Naik – Kadir Jasin


shadow

ULASAN | Orang Melayu dulu mungkin tidak berapa cerdik sebab serba kekurangan. Kurang makan, kurang kesihatan dan kurang pelajaran.

Mereka makan ubi kayu dengan sambal belacan dan ikan salai apabila keputusan beras. Mereka berubat cara kampung dengan ramuan herba, serapah dan jampi.

Mereka mengaji (belajar) di sekolah rakyat, pondok dan madrasah yang ajar hal dunia dan akhirat. Mereka berfikiran terbuka dan sering berlapang dada.

Mereka tidak jaga tepi kain orang (kecuali kalau kain jemaah kotor terkena lumpur waktu masuk masjid).

Dengan belajar dan memerhati alam sekeliling, mereka menjadi pandai. Maka mereka berjaya tinggalkan kepada kita banyak kebijaksanaan, contoh dan teladan.

Kepada mereka, orang yang berfikiran cetek dan selalu susahkan diri sendiri, mereka kata tidak ada beban batu digalas.

Tentulah lagi bodoh orang yang sudah pun ada beban tetapi cari beban baru atau ambil alih beban orang lain. Kerja macam ini bolehlah kita kata, galas biawak hidup.

Beban kehadiran

Nampaknya inilah yang sedang berlaku. Kita sudah banyak beban sendiri tapi kita galas juga beban yang orang lain tinggalkan – macam beban kehadiran penceramah warga negara India Zakir Naik.

Kita pun tahu, di India orang Hindu bunuh orang Islam dan orang Islam bunuh orang Hindu adalah perkara biasa. Hasutan agama dianggap sebahagian daripada amalan demokrasi.

Kita di Malaysia lain. Kita hormat agama dan kepercayaan satu sama lain.

Jadi Maaf cakaplah kalau saya kata bahas melampau mengenai pelbagai isu sampingan telah menyebabkan masyarakat kita menjadi radikal dan semakin berbau perkauman.

Saya gembira mendengar kenyataan Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin, pada 15 Ogos, yang kerajaan sedang bertindak tegas ke atas orang yang terbabit menyebabkan ketegangan ini.

Begitu juga dengan kenyataan bersama pada hari yang sama oleh Presiden PKR, Anwar Ibrahim, Presiden Bersatu, Muhyiddin, Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng, dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu, mengenai hal yang sama.

Adalah amat berbahaya dan merugikan apabila seorang Tan Sri sanggup membuat kenyataan yang menafikan sumbangan anggota angkatan tentera.

Dia sudah dikutuk dan telah memohon maaf. Tetapi saya rasa adalah wajar gelaran beliau ditarik balik oleh kerana Yang di-Pertuan Agong yang menganugerahkan gelaran tersebut adalah juga pemerintah tertinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Cukuplah bahas rentang khat. Maaf cakaplah kalau saya kata ia tidak akan membawa ke mana-mana. 

Apa maknanya khat kalau penguasaan tulisan dan bacaan jawi umpama reput atas jalan – hidup segan mati tak mahu?

Mungkin Menteri Pendidikan (Dr Maszlee Malik) kita ini genius sampai kita yang berintelek biasa ini tidak faham tindak-tanduk dia. 

Tapi bagi saya, yang lebih membimbangkan bukan hendak belajar atau tidak hendak belajar khat.

Yang lebih membimbangkan ialah mutu pendidikan kita yang tidak menyerlah dan kegagalan dasar dwibahasa. Hari ini penguasaan bahasa Inggeris lemah dan penguasaan bahasa Melayu tidak kuat.

Berbalik kepada isu pendakwah asing, saya harap pihak berkuasa lebih teliti dan ketat mengenai kemasukan mereka tidak kira apa agama atau kepercayaan mereka.

Kita kena ingat bukan orang Islam saja import penceramah agama. Agama-agama lain pun buat juga. Jadi tidaklah adil kita tumpukan kepada Zakir Naik atau Islam saja.

Saya cukup hairan pasal apa kita gila sangat nak import penceramah macam Zakir Naik ini? 

Adakah ini bermakna sistem pendidikan Islam kita gagal dan ilmuwan Islam kita hambar?

Justeru itu saya cadangkan pihak berkuasa seperti Kementerian Dalam Negeri, Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Imigresen kaji balik dasar kemasukan pendakwah, paderi dan sami asing dan pantau kegiatan mereka dengan lebih teliti.

Mana-mana yang didapati melanggar syarat kemasukan, khususnya membahayakan ketenteraman awam, wajib dikenakan tindakan termasuk diusir keluar.

Kalau hebat, boleh pergi ke mana-mana

Dalam konteks ini saya faham dan bersimpati dengan anggota kabinet, termasuk orang muda yang sentiasa saya doakan menjadi perdana menteri satu hari nanti, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang mahu Zakir Naik dikeluarkan daripada negara kita.

Kalau Zakir Naik ini sehebat yang diuar-uarkan oleh sesetengah pihak, saya yakin dia tidak akan menghadapi apa-apa bahaya jika dia balik ke negara asalnya atau dia boleh pergi ke mana-mana negara sekali pun.

Dia boleh pergi ke salah sebuah negara Islam yang seratus peratus Islam macam Arab Saudi supaya dia boleh bebas berdakwah tanpa menghasut mana-mana pihak.

Atau dia boleh pergi ke negara bukan Islam macam Amerika Syarikat, Australia dan negara-negara Kesatuan Eropah di mana syiar Islam sedang berkembang dengan pesat.

Tidak payahlah kita dalam Pakatan Harapan (PH) bergaduh sesama sendiri dan berpecah-belah kerana isu Zakir Naik ini kerana dia bukan ciptaan kita pun. 

Dia dibawa masuk dan, khabarnya, dibagi taraf pemastautin tetap pada zaman kerajaan Barisan Nasional (BN).

Saya rasa orang Islam Malaysia sekarang pecah-belah bukan kerana politik saja tetapi juga kerana dogma agama yang di bawa balik oleh penuntut kita yang belajar di negara-negara gagal (failed states) dan oleh pendakwah asing dari negara-negara Islam yang gagal.

Sekali lagi saya merayu. Cukuplah kita membazirkan masa ke atas perkara-perkasa remeh-temeh dan melayan idealisme songsang dan pemikiran tidak rasional.

Maaf cakaplah kalau saya kata, cara sesetengah orang kita mempertahankan Zakir Naik ini seolah-olah dia seorang lebih penting daripada berjuta orang peneroka Felda, pekebun kecil Felcra, penanam padi, nelayan dan penduduk PPRT.

Kerja bodoh; kera di hutan disusukan anak di rumah mati kebuluran.

  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda