Bakar manifesto PH tak selesai masalah, kata Dr M


shadow

Cadangan demonstrasi anti-Lynas dengan membakar manifesto Pakatan Harapan (PH) sebagai tanda protes terhadap keputusan kerajaan melanjutkan lesen kilang pemprosesan nadir bumi, Lynas di Gebeng, Pahang selama enam bulan lagi, tidak akan menyelesaikan masalah.

Sebaliknya kata Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad tindakan membakar manifesto itu mungkin akan membangkitkan kemarahan pihak tertentu.

“Mereka boleh membakar manifesto, tetapi isunya di sini mereka harus berurusan dengan cara munasabah.

“Saya pasti (meskipun) kita bakar semua manifesto, kita tidak dapat menyelesaikan apa-apa, kita hanya buat orang marah,” katanya pada sidang media selepas melawat ibu pejabat Air Asia, Sepang, hari ini.

Tanpa mengulas lanjut, Mahathir berjanji bahawa kerajaan akan meneliti suara rakyat untuk memindahkan Lynas keluar dari Gebeng, Kuantan.

Himpunan anti-Lynas pada Ahad ini dijangka berakhir dengan membakar manifesto PH bagi melambangkan dakwaan kerajaan gagal menunaikan janjinya ke arah pembangunan yang mampan.

Menurut penganjur bantahan, Tan Boon Teet, jika Lynas dibenarkan beroperasi di negara ini maka PH telah melanggar janji nombor 39 dalam manifesto yang mana pakatan itu berikrar mentadbir negara berlandaskan prinsip kemampanan.

  • malaysiakini

Tinggalkan komen anda