Azmin: Kerajaan akan umum dasar pertanian pintar


shadow

Dalam mengubah landskap pertanian tradisional kepada pertanian moden, satu dasar baharu berkaitan pertanian pintar atau smart farming akan diumumkan kerajaan dalam masa terdekat, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Menurut Mohamed Azmin, pelaksanaan pertanian pintar di negara ini mempunyai potensi besar dengan adanya kemajuan pelbagai teknologi termasuk robotik.

“Pihak kementerian kini dalam proses rundingan dengan beberapa institusi kewangan tentang pembiayaan dengan kadar faedah paling minima kepada petani kecil yang terlibat dengan pertanian pintar ini.

“Cuma kita mahu rakyat khususnya pekebun dan petani diberikan latihan dan bantuan untuk terlibat dalam sektor pertanian pintar,” katanya selepas menyertai larian World Stats Congress 2019 bagi kategori 5 kilometer di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur, hari ini.

Kerajaan mahu melihat bagaimana sektor pertanian dapat dikembangkan dan tentunya pertanian pintar itu menjadi pendekatan baharu, katanya.

Terdahulu, Mohamed Azmin melepaskan lebih 7,000 peserta larian sempena Kongres Statistik Sedunia, Institut Statistik Antarabangsa (ISI WSC 2019) ke-62 yang diadakan buat julung kalinya di Malaysia, di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, bermula hari ini sehingga 23 Ogos.

– Bernama

Tinggalkan komen anda