Ana Simon, menyerahlah…


shadow

POLIS mengesan seorang individu dikenali sebagai Ana Simon yang dipercayai bertanggungjawab menyebarkan video didakwa penganjuran tarian bogel dan pesta arak di sebuah chalet di Pulau Perhentian, Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Mohd Zamri Mohd Rowi berkata, pihaknya mengesan wanita berusia lingkungan 30-an itu yang menyebarkan video berkenaan sehingga tular di laman sosial, sedangkan ia video lama pada 2017.

Katanya, wanita itu turut dipercayai menggunakan nama Facebook Nur Amanina Abdul Razak (Terengganu), namun polis masih menjalankan siasatan berhubung perkara itu.

Beliau berkata, wanita berkenaan dipercayai cuba menyebarkan video itu untuk memfitnah Majlis Daerah Besut (MDB), Pejabat Agama dan kerajaan Terengganu berikutan tidak puas hati permohonannya untuk membuka pusat urut terbuka di pulau itu tidak diluluskan MDB dan mendapat tentangan penduduk tempatan.

“Hasil risikan awal mendapati video yang ditularkan itu adalah video lama yang diambil pada 2017 membabitkan pondan berusia 32 tahun yang mabuk menari secara spontan di tepi pantai dalam keadaan separuh bogel dan bukan dalam pesta yang didakwa anjuran pihak tertentu.

“Pondan itu sering berlegar di kawasan pulau dan pada hari kejadian dia naik menari di atas tong kayu yang dijadikan tempat pertunjukan tarian api.

“Kita pandang serius isu ini dan kertas siasatan sudah dibuka kerana tindakan individu terbabit menimbulkan pelbagai kecaman terhadap kerajaan negeri dan pihak berkuasa yang seolah-olah tidak buat kerja,” katanya pada sidang media di Majlis Daerah Besut, Jertih, hari ini.

Turut hadir Yang Dipertua MDB, Ahmad Azizi Zulkifli dan Pegawai Agama Daerah Besut, Zahari Sulong.

AHMAD Azizi Zulkifli (dua kiri) menunjukkan video yang ditularkan di laman facebook menggunakan nama Nur Amanina Abdul Razak (Terengganu) dan disaksikan Mohd Zamri (dua, kanan). FOTO Nurul Fatihah Sulaini

Dua video masing-masing berdurasi 30 saat dan sembilan saat yang tular di laman sosial itu memaparkan sekumpulan individu berpakaian separuh bogel dilihat sedang menari di sebuah chalet di pulau peranginan itu.

Mohd Zamri berkata, MDB tidak pernah menerima laporan dan aduan berhubung aktiviti penganjuran pesta arak dan tarian separuh bogel dianjurkan mana-mana pihak di Pulau Perhentian sepanjang 2018 hingga 2019.

“Operasi bersepadu membabitkan polis, MDB, Pejabat Agama Besut dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia sentiasa dilakukan untuk membanteras kegiatan meminum minuman keras dan kegiatan tidak bermoral di pulau itu,” katanya.

Mohd Zamri berkata, pihak berkuasa tempatan tidak pernah memberi lesen penjualan arak dan minuman keras kepada bar di pulau itu untuk dijual.

“Jika ada ia dijual secara tidak sah, kita akan mengambil tindakan kepada individu yang menjual dan botol arak akan dirampas,” katanya

-myMetro

Tinggalkan komen anda