Hayati Istiadat Pertabalan Agong – Mujahid


shadow

PUTRAJAYA: Kerajaan berharap seluruh rakyat Malaysia dapat bersama menghayati Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong,  Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dengan menghadiri acara-cara yang dianjurkan bermula esok (Khamis).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mujahid Yusof berkata, menghayati istiadat itu merupakan merupakan manifestasi untuk rakyat lebih memahami dan menghormati institusi Raja dan Yang di-Pertuan Agong khususnya.

Jelas beliau, institusi Yang di-Pertuan Agong perlu dijadikan payung kedaulatan, simbol perpaduan serta lambang kestabilan dan kemegahan negara.”Saya menyeru kepada semua pihak termasuk kementerian, agensi serta pihak swasta bagi menyemarakkan Istiadat Pertabalan ini dengan menganjurkan aktiviti-aktiviti yang berkonsepkan menginstitusikan institusi Yang di-Pertuan Agong di kalangan warga organisasi masing-masing,” kata Mujahid.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar acara-acara sempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong XVI di Kompleks Islam Putrajaya, di sini pada Rabu.

Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong akan berlangsung pada 30 Julai ini akan disiarkan secara langsung di televisyen bagi memberi kesempatan kepada rakyat untuk menyaksikan istiadat bersejarah itu.

Menurut Mujahid istiadat ini merupakan istiadat tertinggi di dalam negara dan ia melibatkan keberangkatan semua Duli Yang Maha Mulia Raja-raja serta kehadiran Yang di-Pertua Negeri-Negeri serta pemimpin Kerajaan Persekutuan dan negeri.

“Istiadat ini juga bertujuan untuk menghebahkan kepada rakyat jelata berhubung dengan pemasyhuran Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku berdua sebagai Yang di-Pertua Agong dan Raja Permaisuri Agong,” katanya lagi.

Beliau juga menjelaskan semua lapisan masyarakat boleh mengambil bahagian dengan hadir ke Majlis Bacaan Yasin, Doa Selamat dan Solat Hajat esok di Masjid Negara dan Pameran Raja Kita yang diadakan di Muzium Diraja, Kuala Lumpur bermula 5 Ogos hingga 4 November.

Dalam masa sama, Mujahid mengesyorkan sekolah-sekolah terutama di sekitar Lembah Kelang untuk membawa rombongan pelajar sekolah menghadiri Pameran Raja Kita bagi memberikan mereka pendedahan tentang sejarah institusi Raja Berperlembagaan yang diamalkan di negara ini.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda