Hina Islam, jurujual jam dan pelajar kolej ditahan


shadow

GARA-gara bergurau di laman sosial tanpa berfikir sama ada perkara itu betul atau salah akibatnya dua remaja ditahan oleh pihak polis kerana menghina agama Islam.

Remaja terbabit adalah seorang lelaki yang bekerja sebagai jurujual jam dan seorang wanita merupakan pelajar kolej, masing-masing berusia 20 tahun.

Terdahulu, video berdurasi 28 saat itu, menunjukkan seorang lelaki berbaju hitam dan berseluar pendek hitam, sedang melakonkan solat dalam keadaan bergurau, sambil gelak ketawa bersama rakannya.

Memetik Bernama, ketua Polis Daerah Ipoh ACP A. Asmadi Abdul Aziz berkata, pasukan polis Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) menahan suspek lelaki itu di Taman Kledang, Menglembu dekat Ipoh, pukul 11.15 malam pada Sabtu, sebelum menahan rakan sebayanya, di Taman Silibin Ria.

“Lelaki itu mengaku melakukan watak solat dalam video berkenaan dan rakan wanitanya mengaku merakam perbuatan tersebut menggunakan telefon miliknya, dengan niat untuk bergurau di sebuah inap desa di Taman Lapangan Terbang, sebelum memuat naik di Instagramnya.

“Rakaman itu dilakukan pada 28 Okt lepas kira-kira pukul 1.27 pagi, berdasarkan semakan di telefon bimbit berkenaan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini pada Ahad.

A. Asmadi berkata, siasatan awal mendapati wanita itu telah memadamkan video yang dimuat naik di laman Instagramnya kerana takut, setelah ia menjadi tular.

“Polis telah merampas dua unit telefon bimbit dan kedua-dua individu tersebut direman empat hari sehingga 22 April ini, bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948; Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955; Seksyen 298 Kanun Keseksaan; dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988,” katanya.

Jika ingin viral dan popular lakukan perkara yang masuk akal dan berfaedah. Tidak pasal nanti, tidur lokap. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak perbuatan buruk padahnya.

Tinggalkan komen anda