177 pelajar sekolah menengah di Johor positif dadah


shadow

Sebanyak 177 pelajar sekolah menengah di Johor dikesan positif dadah hasil ujian saringan air kencing dilaksanakan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), kata Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Penerangan, Warisan dan Budaya negeri Mazlan Bujang.

Beliau berkata jumlah itu dikesan hasil ujian saringan yang dijalankan terhadap 10,132 pelajar tingkatan empat dan lima dari 280 buah sekolah seluruh negeri oleh AADK sejak awal tahun ini.

Ada simptom yang boleh dikesan

Pelajar-pelajar ini biasanya ada simptom yang boleh dikesan (terbabit dadah), walaupun angkanya tidak terlalu membimbangkan, seharusnya kena peka dan prihatin.

Anak patut jadi harapan negara

“Kita hendak sifar kes. Itu harapan kita…” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Transformasi Minda: Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti Bagi Menangani Masalah Penyalahgunaan Dadah, Substan dan Pelencongan Sosial di Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah AADK Johor Azli Ubin dan Timbalan Pengarah (Pembangunan Murid) Jabatan Pendidikan negeri Omar Salleh.

Terdahulu, Mazlan dalam ucapannya berkata jenis dadah yang disalahgunakan berbeza saban tahun, namun yang paling jelas terdapat peningkatan permintaan terhadap dadah sintetik seperti methamphetamine dan mahu semua pihak memainkan peranan agar masalah dadah dapat ditangani secara menyeluruh dan berkesan.

Sumber : Bernama

Tinggalkan komen anda