SARS-CoV-2, virus penyebab COVID-19


shadow

Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa SARS-CoV-2 adalah virus yang menyebabkan COVID-19, mungkin bermutasi lebih dari 30 regangan (strain) yang berasingan.

Menerusi laman sosial Facebook, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkongsikan artikel di Neoscope mengenai virus ini.

Kajian tersebut mendapati bahawa regangan yang berbeza dapat menghasilkan tahap virus di dalam badan manusia (viral load) yang sangat berbeza, menjadikannya jauh lebih berbahaya. lapor South China Morning Post.

Misalnya, satu regangan menghasilkan 270 kali viral load yang bermaksud orang yang dijangkiti menghasilkan 270 kali lebih banyak virus daripada regangan yang paling lemah.

Itu menjadikannya ia lebih sukar untuk melawan jangkitan dan memudahkan penyebaran. Secara hipotesis menjelaskan mengapa beberapa kes COVID-19 jauh lebih teruk daripada yang lain.

“Sars-CoV-2 telah memperoleh mutasi yang mampu mengubah patogeniknya,” kata Li Lanjuan, salah seorang ahli epidemiologi China yang paling produktif dan seorang penyelidik di Universiti Zhejiang.

Dalam penyelidikan berkenaan, Li mengasingkan jenis regangan yang berbeza dan dibawah pantauan makmal; mengukur seberapa cepat dan berkesan virus itu dapat menjangkiti dan membunuh sel inang (host cells).

Maka ini juga dapat mengesan pelbagai jenis wabak di kawasan berlainan di dunia, ia juga mendapati bahawa versi SARS-CoV-2 yang tersebar di seluruh Eropah dan New York adalah pembunuh yang jauh lebih cekap.

“Pengembangan ubat dan vaksin, keadaan mendesak, perlu mempertimbangkan kesan mutasi yang terkumpul ini untuk menghindari perangkap yang berpotensi ini,” tulis Li dan rakan-rakannya.

Tinggalkan komen anda