Penganggur didakwa cuba langgar, bunuh polis


shadow

MELAKA: Tindakan dua penganggur cuba melanggar seorang anggota polis dengan niat untuk membunuh, membawa padah apabila kedua-dua mereka dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ayer Keroh hari ini dan berdepan hukuman penjara 10 tahun.

Kedua-dua tertuduh Mohd Shamsul Abu Hassan, 46, dan Sarudin Rahman, 54, bagaimanapun mengaku tidak bersalah sejurus satu pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa bersama-sama mencapai niat cuba melakukan bunuh terhadap Lans Koperal Muhamed Hazwal Mohamed Zambri dengan melanggar mangsa menggunakan sebuah kenderaan jenis Proton Saga berwarna biru.

Tindakan itu dilakukan di persimpangan lampu isyarat Taman Rambai Utama, Melaka pada jam 6 petang, 24 Disember tahun lalu.

Kedua-dua mereka yang merupakan penganggur itu  didakwa mengikut seksyen 307 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwaraya Raudhah Mazman menawarkan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh.

Kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam bagaimanapun merayu mahkamah memberikan jaminan yang rendah atas alasan mereka menanggung keluarga selain Sarudin sedang menjalani rawatan jantung di Hospital Alor Gajah.

Majistret Mohamad Izwan kemudian membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin selain perlu melapor diri di balai polis berhampiran setiap bulan sehingga kes selesai.

Mahkamah turut menetapkan 11 Februari ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

  • astro Awani

Tinggalkan komen anda