Man United lantik Butt jurulatih pembangunanMANCHESTER: Manchester United menaikkan pangkat Nicky Butt kepada jurulatih pembangunan skuad utama dan melaporkan secara terus kepada pengurus, Ole Gunnar Solskjaer, umum kelab itu, semalam.

Bekas pemain tengah England itu, yang bermain sebanyak 387 kali untuk United dinaikkan pangkat daripada Ketua Akademi untuk membantu “Mewujudkan perjalanan yang lancar kepada pemain-pemain muda meningkat ke tahap berikutnya.”

“Saya amat bersemangat untuk memupuk, membangunkan dan melatih bakat yang kami miliki di sini untuk menjadi pemain-pemain terbaik di kelab ini,” kata Butt, 44 dalam laman web kelab itu.

United yang menamatkan saingan Liga Perdana di tangga keenam musim lalu turut menaikkan pangkat Nick Cox kepada Ketua Akademi.

Naib Pengerusi Eksekutif United, Ed Woodward berkata: “Perubahan ini akan meningkatkan lagi hasil kerja dan kecemerlangan yang kita sudah lihat sejak beberapa dekad lalu dalam sistem akademi kami dan membolehkan kami meneruskan tradisi yang menjadi kebanggaan dalam menghasilkan pemain-pemain berkelas dunia dan bermain serta cemerlang bersama pasukan utama.” – Reuters

Tinggalkan komen anda