Kovac yakin Sane akan sertai Bayern


shadow
Pemain sayap Manchester City, Leroy Sane. – Foto Reuters

LONDON: Jurulatih Bayern Munich, Niko Kovac berkeyakinan tinggi pemain sayap Manchester City, Leroy Sane akan menyertai skuad kendaliannya di Allianz Arena.

Sane, 23, sudah lama dikaitkan dengan perpindahan ke gergasi Jerman itu yang sedang mencari pengganti kepada pemain sayap legendanya, Franck Ribery dan Arjen Robben yang meninggalkan kelab itu penghujung musim lalu.

Kovac menggambarkan Sane sebagai ‘pemain impian’ Bayern manakala ikon kelab itu, Lotthar Matthaus berkata kehadirannya akan menjadi permulaan baharu buat juara Bundesliga itu.

“Pengurusan kelab amat komited mengenainya dan saya amat yakin,” kata Kovac ketika diminta mengulas mengenai situasi membabitkan Sane. “Saya boleh menganggapkan yang kami boleh mendapatkannya.

“Leroy adalah pemain yang hebat dan dia membuktikannya di England dan juga bersama pasukan kebangsaan.”

Begitupun, perpindahan membabitkan Sane jelas memakan masa yang panjang dan pada satu ketika tampak seperti menemui jalan buntu.

Presiden Bayern, Uli Hoeness pada bulan lalu menggambarkan penilaian City terhadap Sane sebagai ‘tidak masuk akal’ tetapi berpandukan kepada kata-kata Kovac, kelab itu berusaha untuk mencari jalan penyelesaian terbaik buat kedua-dua pihak.

Pada musim lalu, Sane menyumbat 10 gol dan melakukan 11 umpanan dalam saingan Liga Perdana yang menyaksikan City merangkul gelaran kedua berturut-turut tetapi pada penghujung musim, dia seperti tidak menjadi pilihan jurulatih Pep Guardiola. – Agensi

Tinggalkan komen anda